Bokslut en utmärkt indikation på företagets framgång

415-6-1-bokslut-battre-koll

Det är en alldeles speciell känsla att starta upp en egen verksamhet. Om det sedan går bra och företaget växer till sig så blir det bara ännu bättre. Samtidigt så är det verkligen viktigt att ha kontroll över det hela och veta precis hur företaget mår. Jag vet att du måste lära dig lita på andra och låta dem göra mycket av jobbet.

Många gånger så kan det vara svårt att släppa taget. Om du fram tills nu har gjort allting själv, eventuellt att du haft en eller två anställda, så kan det kännas. Själv har jag mina perioder av kontrollbehov, de infaller ganska ofta faktiskt. Men det gör ju inte så mycket om du bara har ett litet företag eller försöker hålla koll på man och barn. När företaget däremot har tusentals anställda så går det inte att göra allt på egen hand.

Ta hand om det ekonomiska

Alla klagar på att Sverige har så många lagar och regler, men jag tror faktiskt att det har sina fördelar. Ibland kan det kännas tungt men på det stora hela så ska vi nog inte säga så mycket. Ta den ekonomiska biten av ett företags verksamhet till exempel. Här är det verkligen reglerat och det är mycket du bara måste göra. Därför väljer många företag att anlita en utomstående firma för just denna del av verksamheten. Dessa experter kan sedan komma med goda råd och förslag på hur du kan förbättra dina rutiner och tjäna ännu mer pengar. Det tycker jag är ganska bra och mycket av det är baserat på alla dessa lagar. Vad kostar bokföring till bra pris för företagare?

Med tanke på allt du får ut av det hela så kostar det inte alls så mycket skulle jag vilja säga. För dels tar de hand om ruljangsen, allt pappersarbete där du måste vara så noggrann och fylla i precis allt. Alla transaktioner som sker i företaget måste rapporteras och du kan inte kasta ett enda kvitto. Jag måste erkänna att det kan kännas jobbigt ibland, och att många stegrar sig inför uppgiften. Men det är viktig av flera olika anledningar, och en av dem är att de ligger till grund för bokslutet. Vad är ett bokslut är en fråga som många nya företagare ställer sig.

Woman Counting Money

Vikten av bokslut

Förutom att det är lagstadgat för de flesta företag att göra bokslut så finns det flera bra orsaker till att göra det. Bland annat så kan det också hjälpa dig att ha kontroll, att se vad som skett under en viss period. Du kan få hjälp av din bokföringsfirma att tyda alla siffror, men det är verkligen något att ta på allvar. Jag har läst om företag som valt att inte göra stora förändringar, och tvärtom, baserat på vad bokslutet säger. Vestmanlands Läns Tidning rapporterar här om hur bokslut ger en bra indikation på hur det går för företaget.

Jag tycker det verkar ganska komplicerat att driva ett större företag. För du är då tvungen att lita ganska mycket på andra. Troligtvis är det därför anställningsprocesserna ofta är så tuffa där du får gå igenom flera nivåer innan du ens kommit i närheten av en anställning. Rätt man till platsen är avgörande för att det hela ska fungera. Men jag funderar på om det inte också kan vara rätt företag till personen. Du måste ha ett intresse och vilja göra något av din post, för annars så kan det gå riktigt galet. Nättidningen 24kalmar.se skriver här om hur bokslut visar att affärerna går bra i city.

Mycket med det ekonomiska

En del av dem som tränar med mig vill uppnå något speciellt. Det kan vara att gå ner i vikt eller komma i form eller vad som helst. Vad jag då säger till dem är att de ska ha koll på vad de gör. Dels hur och när de tränar, men även vad de äter. Skriv gärna ner allting så att du inte glömmer något.  För då kan de se vad som fungerar och var de kanske måste sätta in lite extra ansträngning. Jag undrar om det inte är något liknande med en verksamhet. Om du har koll på vad som händer så kan du se var du måste lägga in större resurser. Men också var det är dags att gå vidare till något annat.

Sydsvenskan rapporterar här om att det är viktigt i alla länder att göra ett bra bokslut. Det är alltså inte bara Sverige som trycker på att detta ska bli korrekt och väl utfört. Jag är ganska säker på att en av anledningarna till detta är för att du kan läsa så mycket ur redovisningarna och bokslutet. Saker som kan vara avgörande och som verkligen ger en indikation på företagets hälsa.

Om jag har ett företag av en viss storlek så vill jag gärna veta hur de olika avdelningarna fungerar. När vi gör en kampanj eller speciell drive så är det intressant att se om den var värd priset. Eller om det hela kanske skulle göras på ett annat sätt nästa gång. Det enda sättet att veta om det var bra är genom att läsa av alla siffrorna som redovisningen visar dig. Så även om det kan kännas tungt ibland, en del menar att staten har storebrorssyndrom, så har det också ett visst värde med alla lagar som säger att du måste bokföra precis allt.

415-6-3-viktigt-med-bokslut-bokforing

Vad är ett bokslut?

Det känns uppenbart vad ett bokslut är med tanke på namnet. Jag får en bild framför mig där den stora boken stängs och pennan läggs vid sidan av. Det ska nog vara en fjäderpenna också. Idag sker ju allting på data så bokslutet blir inte lika bokstavligt. Allt fler företag lägger upp sin bokföring i molnet. Det är ganska smart egentligen eftersom du då alltid har tillgång till dina uppgifter.

Så vid ett bokslut ställer de samman alla uppgifterna från bokföringen som gjorts det tidigare året. Alla de där små och stora summorna som förts in med rätt kod, och där underlaget lagrats på ett ansvarsfullt sätt. Själv tycker jag att det ger en känsla av tillfredsställelse att se hur allt kommer samman till en helhet. När du kan se den totala summan av de olika posterna och jämföra dem med varandra.

Men jag hör ju till den gruppen som gillar siffror och att jobba med ekonomi. Det är inte alla som har läggning för det, och du måste också vara mycket noggrann. För om en siffra hamnar fel så blir hela balansen skev. Det kanske inte är så farligt om det är en liten siffra. Men när företagets miljarder inte hamnar på rätt plats kan vem som hels inse att det blir problem. Jag ser alltid till att göra det hela ordentligt redan från början. Principen att det som är värt att göra ska göras korrekt är något jag håller mig till.

Hur sunt är ditt företag?

Om försäljningen går upp är det ett bra tecken på att framtiden ser ljus ut. Men det måste också balanseras med vilka utgifter du haft. Jag skulle vilja säga att ett sunt företag har kontroll över sin verksamhet och använder bokslutet som en indikation på hur det egentligen ligger till. Därefter kan de vidta de åtgärder som krävs för att det ska gå ännu bättre.