Arv och fastighetsrätt är komplicerade ämnen – bör utredas av kunnig jurist 

House Exterior with swimming pool and hot tub

Du måste inte vara så rik för att ha behov av en advokat. Jag tror att många problem skulle kunna undvikas om fler vände sig till en juridisk byrå lite oftare. Kanske så där som du ser på TV, att varje familj har sin advokat som hjälper till med allting. Fast de flesta av oss är ju inte så rika att det behövs, utan det är bara vid särskilda tillfällen som du kanske vill ha en advokat vid din sida.

Ett klart exempel på detta är när du köper eller säljer din bostad. Det är ett stort steg och involverar mycket pengar. Återigen så är det ju så att ganska många lägger ner alla sina besparingar på att skaffa hus. För att sedan sitta där med ett stort lån som ska betalas av. Naturligtvis är det väl värt varje krona, du investerar ju i din egen framtid. Men det är helt klart något som du inte ska ta lätt på.

Sälja och köpa hus

Vare sig du köper ett litet hus, för att bo där själv, eller en hel fastighet som en investering så bör du tänka efter noga. Ibland läser du om skräckhistorier där det typ var termiter i hela huset som sedan fall i bitar. Detta kanske inte händer så ofta men jag har hört om folk som blivit skyldiga att betala stora summor i reparationer. Allt för att kontraktet sa si eller så. Själv skulle jag aldrig skriva under något så viktigt som ett husköp utan att först låta min advokat godkänna det. En advokatbyrå för fastighetsrätt i Stockholm.

Det allra bästa vore nog om min advokat skrev hela kontraktet, det är ju en del av deras uppgifter. Vissa saker är väl styrda genom den allmänna lagen, men jag tänker inte ta några risker. Helt klart är det samma sak om du har flera miljoner och köper ett hyreshus eller två. Du har råd med en större fastighet men kostnaden om det går fel blir också flera gånger större. Sök efter bas advokatbyrå och få den hjälp du behöver.

488-6-2-arv-fastighetsratt-jurist-nodvandig

Ett hem i solen

Det har gått flera program på TV om folk som investerar i en fastighet där det är lite varmare. Italien och Spanien är populära ställen, inte så långt att flyga och sjukvården är helt okej. Men där brukar det vara ännu viktigare med en advokat eftersom de har komplicerade lagar. Jag hörde om någon som lyckades sälja ett hus som inte ens var hans eget. Och köparen fick inte tillbaka sina pengar, förutom att huset naturligtvis inte blev hans. Svenska Magasinet skriver i denna artikel om hur det i en internationell värld är viktigt att kunna få hjälp kring fastighetsrätt även i utlandet.

Sådana erfarenheter ska naturligtvis inte hindra någon från att köpa sitt drömmars hem vare sig det är hemma eller i utlandet. Du ska inte ge upp utan istället bara vara försiktigt och vidta alla de åtgärder som krävs för att du ska få igenom ett säkert köp. Jag är säker på att de som hamnar i en sådan hemsk situation har tänkt sig att spara pengar genom att hoppa över det där med att ha en jurist. Helt felaktigt resonemang som det sedan visar sig.

Livet som advokat

En del vet med sig redan från en ung ålder att de vill jobba som advokat. Lagar och förordningar är något attraktivt för dem. Inte som oss andra som springer så fort det börjar bli krångligt. I och för sig, själv har jag nog läst en och annan lag om ekonomi, men det verkar inte så jobbigt när det handlar om något du kan väl. Ystads Allehanda skriver här om fastighetsjuristen som har många talanger. Efter åratal av skilsmässor och familjejuridik så har hon utökat sin repertoar. Det visar bara att du aldrig blir för gammal för att vidareutbilda dig.

Många som har gått färdigt sin grundutbildning lägger sedan ner lite extra tid inom ett visst område. Jag undrar om familjejuridik är mer varierat än fastighetsrätt? För att inte tala om när ett arv ska delas mellan familjemedlemmarna. Då kan det bli riktigt livat, eller ofta tvärtom. När pengar och egendom är inblandade så verkar det dra ut det värsta i folk.

Woman working in court, portrait

Jag förstår inte riktigt hur du kan bråka om pengar när dina föräldrar har dött. Och hur du kan komma i konflikt med dina egna syskon. Men det ligger så klart mycket annat bakom det hela. En bra advokat kan redan från början förhindra att det uppstår otrevliga situationer. Om jag någonsin blir riktigt rik ska jag se till att ha allt i ordning långt innan det blir dags att ärva mig. Min advokat ska skriva ett testamente som ingen kan klaga på så att det inte blir något bråk. Dagens Juridik skriver i denna artikel om att fastighetsjuridik och arv ofta kan vara komplicerade ämnen.

Hitta fram till en kunnig jurist

Det ska alltså inte bara vara vem som helst som du anlitar för dina fastighetsaffärer. Eller när det kommer till arv heller för den delen. Du måste se till att advokaten är kunnig inom just det området. Om du redan känner en advokat så kommer de helt säkert att säga ifrån om det inte ingår i deras expertis. Har du kontakt med en advokatbyrå kanske det är lättare, för de brukar jobba som ett team. Det finns alltid någon som kan det du behöver.

Jag har som sagt inte så stor anledning att kontakta en advokat för tillfället. Men den dagen kommer säkert, det är något som jag känner på mig. Kanske jag en dag kommer att köpa en stor fastighet. Fast då tror jag det ska bli för att jag vill bo där. Någon gammal skola eller herresäte som måste renoveras. Ett sådant där hus som du växer ihop med vartefter som tiden går. Och som inte kommer att ge mig några problem eftersom allt kommer att vara omhändertaget långt innan köpekontraktet skrivs under.

Vikten av en bra jurist

Jag tror inte att det kan nog understrykas hur viktigt det är att ha en bra advokat som tar hand om dina fastighetsaffärer. Tydligen så är det även något att tänka på i samband med arv. Ibland så är det ju inte så mycket en fråga om att arvingarna bråkar. Men du vill att den avlidnes önskningar ska respekteras. Allt detta är komplicerade ämnen som allra bäst lämnas över till advokaterna. Och då framför allt en jurist som är specialist inom området och verkligen vet vad som gäller. Jag tror stenhårt på att alltid välja den allra bästa du kan få, oavsett vad det handlar om.