Bra oljor till matlagningen

Jag älskar att laga mat och lägger numera ned mycket tid på att finna bra ingredienser som inte bara gör att maten smakar gott men som dessutom ser till att min kropp mår bra. Därför har jag numera också ett stort intresse av bra oljor till matlagningen – något som många kanske inte inser är en nyckel till ett mer hälsosamt liv.

32-5-bra-oljor-till-matlagningenDet hela började med att jag för ett par år sedan insåg att jag kanske inte mådde fullt så bra som jag borde och att maten hade en stor del i detta. Jag brydde mig inte alltid om när jag åt, hur mycket och vad jag faktiskt valde att stoppa i mig. Det är inte så att jag plötsligt började banta eller något – jag älskar fortfarande godsaker – men jag förstod plötsligt att jag kunde göra annorlunda val, i alla fall en stor del av tiden. På så vis är det ju också så, tror i alla fall jag, att de så att säga dåliga sakerna jag ibland äter inte har lika stor negativ effekt.

En av de första saker jag upptäckte var sesamolja. Nyfiken – den här sesamoljan sköljer bort toxiner som är dåliga för kroppen och är något jag ofta använder när jag lagar min mat – vare sig det är till mig eller familjen.

Några av de vanligaste kommentarerna jag brukar få när jag berättar om att jag försöker välja exempelvis bra oljor till matlagningen är att människor helt enkelt inte vet vart de skall börja när det kommer till mat och hälsosamma val. Det finns hjälp att få brukar jag då säga!

Tänk på detta om du vill göra mer hälsosamma val

  • För matdagbok! På detta sätt får du en uppfattning om hur du faktiskt äter på riktigt. Detta handlar inte om att börja bli extrem eller att banta, bara om att få en bättre bild av hur det ser ut. Jag gjorde det i ungefär tre veckor eftersom jag tror att det ger en rättvis bild. Sen kan du sluta!
  • Det handlar heller inte om att bli för extrem – även ett bra val per dag kan göra skillnad om man jämför med att göra inga bra val på en dag! Det lilla är ofta ett bra sätt att börja.
  • Fråga och läs på! Det är aldrig värt det att gå på myter man fått höra för länge sedan. Att informera sig är nyckeln till det mesta här i livet och detta gäller även för bra matval.

Jag började faktiskt med den sista punkten eftersom jag alltid trott på att kunskap är makt. Intresserad av en artikel att börja med – läs mer om oregano oljans nyttiga egenskaper här och bilda dig en egen uppfattning om vad du tycker är själv.

Även i media skriver man hela tiden om just mat, dess effekter och hur man kan gå till väga för att skapa de bästa förutsättningarna i sitt eget liv. Det finns enligt mitt tycke både bra och goda artiklar och inslag så det gäller att sålla ganska kraftigt och hela tiden läsa med ett kritiskt öga. Ingen mår bra av att helt ta till sig allt utan man måste välja ut det man faktiskt tror på själv. Expressen skriver här om bra oljor att steka i och detta är en artikel jag faktiskt gillade.

Tips när du vill köpa bra oljor till matlagningen

  • Gör upp en budget för hur mycket det får kosta per månad! När du gör detta bör du också ta med alla fördelar med bra oljor i beräkningen istället för att bara tänka på kostnaden. Jag ser det exempelvis som en investering i min hälsa – något som faktiskt sparar mig både tid och pengar i längden.
  • Sök efter riktigt bra nätbutiker som har dess produkter. Här kan du ofta få bra priser och dessutom vara säker på att du får noga utvalda produkter. De som har sådana här butiker kan ju trots allt sin sak! Det är alltid smart att söka efter ett företagsnamn du är intresserad av att handla från eftersom du då också får information om vad tidigare kunder tyckt om butiken.

Jag hoppas min input har hjälp dig lite på vägen till en bättre hälsa och sundare livsstil!