Brunchkonceptet har tagit konsumenterna med storm

457-1

Jag har upptäckt en sinnlig njutning som är helt fantastisk. Något som du kan göra ensam, tillsammans med familjen eller med goda vänner. Ibland undrar jag hur vi klarade oss innan denna upptäckt. Kaffe med rostat bröd skulle jag tro. Men nu är det brunch som gäller för oss. Kanske inte varje helg, men bra ofta.

Brunch är alltså en kombination mellan lunch och frukost. En del kallar den för frunch på svenska, och det går väl också bra. Själv tycker jag det är skönast att gå ut och äta. Det kostar inte så mycket och är ett utmärkt sätt att slappna av lite på. För brunchen är inte lika stor och tung som en vanlig lunch eller middag. Men ändå lite mer än bara en vanlig frukost.

Alldeles lagom med brunch

De som försöker översätta ordet lagom till andra språk har ofta problem med att hitta ett lika bra uttryck. I alla fall om du vill hålla dig till ett enda ord. Men brunch är verkligen lagom, det är precis vad du behöver för att klara dig fram till middagen. Utan att bli mätt och trött så du inte kan utnyttja dagen till annat. Söndagar tycker jag är allra bäst för att gå ut. Då har vi sovit ut i två dagar och är redo för lite aktiviteter. Naturligtvis har jag ingenting emot både luncher och middagar, det viktiga är ju att det är på ett bra ställe. Upplev en fransk restaurang i Gamla stan och all den goda mat de har att erbjuda.

Men just brunch ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Det är så skönt att stämma träff med kompisarna och äta lite tillsammans. Utan att du själv måste stå och laga mat. Även om vi ibland gör det också. Men en del av upplevelsen är att få pröva på något nytt. Tycker jag i alla fall. Klicka här för att hitta en unik brunch i Stockholm med fisk som specialitet. Detta är till exempel något som jag inte är så bra på att laga. Så när jag få med en brunch där fisk är fokus så blir det extra festligt.

457-2

Den växande trenden

Vem hade kunnat ana att just brunchen skulle få ett sådant uppsving? Den har ju funnits ganska länge, men det är först på senaste tiden som den blivit riktigt populär. Jag tror att folk allt mer insett att det viktiga här i livet är att vara tillsammans. Att då gå ut och äta en brunch gör det lättare att hålla kontakten. Du har tid att göra det, och det inkräktar inte så mycket på annat. Göteborgs-Posten rapporterar här om det fantastiska konceptet med brunch.

En av de saker som jag verkligen gillar med brunch är att du får med dig både mat och godsaker. Ofta så finns det äggröror och pannkakor, säkerligen inspiration från andra sidan havet. Amerikanarna kan ju det här med brunch och har gjort det till en konst. I de varmare delarna av landet så är det nästan lika vanligt att bjuda in på en brunch i trädgården som det är med grillfesterna. Bra vana som flera av oss borde anamma. Om du begränsar antal gäster så får de säkert plats i köket, vilket gör det lättare att ha folk året om.

Fler och fler dukar upp till brunch

Jag vidhåller dock att detta är något som du ska gå ut och njuta av. En buffet med flera olika rätter, kanske ett glas vin för att sedan avsluta det hela med en kopp kaffe och kaka. Du måste inte äta så mycket men det finns en hel del att välja mellan. Lättare rätter som sitter helt perfekt innan middagen. Vi hoppar ofta över mellanmålet när det är brunch dag. Det räcker långt utan att du blir dåsig. Som med allt annat beror det naturligtvis på hur mycket du äter och vad du väljer.

457-3

Sydsvenskan skriver i denna artikel om hur allt fler restauranger på landet satsar på brunch. Det tycker jag är en trevlig utveckling och något som bör uppmuntras. Vi har prövat på lite olika ställen, men kommer gärna tillbaka till vår favoritrestaurang. Men ibland så vill du ha något annorlunda, och då är det bra att möjligheten finns. Det verkar som att de flesta satsar på söndagarna, eventuellt också lördagen.

Jag tycker också det är roligt när du börjar känna igen folk, för att inte nämna personalen. När du går tillbaka till samma ställe ofta, så kan du träffa nya vänner. För en brunch har inte samma stress som en lunchrestaurang. Du har mer tid även om du äter lite mindre. Därför blir det ibland lite av en feststämning där folk hälsar på varandra. Kanske till och med pratar lite och lär känna varandra.

Viktigt att äta ordentligt

En del älskar att laga mat och bjuder gärna in gäster ständigt och jämt. Andra har inte detta intresse, men vill ändå äta gott tillsammans med sina vänner. Sedan finns det då oss som både tycker om att umgås i hemmet, men gärna går ut för en matbit också. Det viktiga är ju att du äter ordentligt, och att du har tid för dina vänner. En del har regelbundna träffar, med syjuntan eller tjejgänget. En gång i månaden, eller varannan månad kanske, så kommer de tillsammans för en brunch. På det sättet kan du komma ikapp och få veta vad som hänt sedan sist, och det blir inte så långa gap mellan varje träff.

Jag förstår verkligen varför brunch konceptet har tagit folk med storm. Det är så avslappnande och mysigt, och du har verkligen tid att njuta av din mat. Ibland satsar vi på en restaurang där fisk och skaldjur är huvudattraktionen. Andra gånger blir det etniska bruncher, kanske fransk eller amerikansk. Eller så blir det bara en helt vanlig restaurang som ser till att du kan äta och njuta av livet en förmiddag då och då. Sådant tycker jag verkligen om, för mig är brunch något av det bästa som finns.