Därför älskar många shabby chic

1357-1

Egentligen är termen shabby chic lite motsägande. Om du översätter det ordagrant så betyder det ju luggslitet elegant. Två saker som verkar vara motsatser. Men när du ser på vad det innebär för en inredningsexpert så förstår du vilken fantastisk stil det faktiskt är. Den har varit populär under en längre tid, men har fått ett uppsving den senaste tiden. Du kan inreda stora villor eller små barnkammare, alla med samma härliga stil.

Luggslitet behöver ju inte innebära att det är trasigt eller inte fungerar. Tvärtom så lägger folk ner stora pengar på dessa möbler eller andra detaljer. Mycket av det är helt nytt, men har behandlats så att det ser lite gammalt ut. För det är just med gamla möbler som stilen fick sin början. Eleganta engelska herrgårdar med möbler som har långa anor. Hemtrevligt men inte helt nytt.

Vilken stil har du?

De allra flesta anser sig ha en vanlig stil. Med snygga möbler och trevliga textiler. Poängen är dock att vad som är snyggt kan variera. För vare sig du tror det eller inte så har alla en personlig stil. Den går igen i hemmet, ibland bara med de små sakerna. Men det är den som får dig att välja en viss lampa eller föredrar den där byrån framför en annan. Inredning med fokus på industri är ett spännande sätt att inreda sitt hem.

1357-2

Bara tänk på hur en del trivs med romantisk inredning, modern eller minimalistisk, rustik med mycket trä, eller helst vita möbler från IKEA. Du hittar inspiration för shabby chic inredning. I de stora tidningarna som håller på med heminredning så visar de ofta upp hem som har en viss stil. Det är tänkt som en inspiration så att du ser vad som är möjligt.

Varje hem är unikt och du vill även lägga en lite mer personlig känsla i detaljerna. Men genom att besöka dessa hemsidor eller läsa om andras hem så kan du få en skjuts i rätt riktning. Speciellt om du surfar runt lite i en butik, då är det lättare att hitta de där föremålen som du inte ens visste att du ville ha.

Den återkommande stilen

På 1980-talet var det bara shabby chic som gällde. Allt skulle vara lite slitet, men med en elegant touch. Vitt och gråa nyanser kom upp precis överallt och det kändes fräscht. Modet går i vågor och även om stilen inte blev helt bortglömd fick den ge vika för andra. Nu har den få en comeback och blivit minst lika populär igen.

1357-3

Därför älskar många shabby chic. Läs mer på den här sidan i Dagens Industri. Det är alltså en stil som innehåller mycket vitt. Här kan du välja var den vita färgen ska finnas. En del föredrar att ha mer färg på väggarna men alla mindre detaljer i vitt eller grått. Andra känner att det ska vara så ljust som möjligt och vill därför inkludera tapeter eller målade väggar i detta. Som med alla andra inredningsstilar så har du stort svängrum för personlig smak. Speciellt viktigt om det är en hel familj som ska bo i huset. Alla ska trivas och det måste även vara praktiskt.

Vad är shabby chic?

Till att börja med så handlade det i princip om gamla slitna möbler. Om möblerna eller föremålen var nya så målades de och sandades ner för att se lite äldre ut. Med tiden så började de vita nyanserna få allt större fotfäste och så småningom även pasteller. Det är en romantisk och ljus stil som ser tillbaka på svunna tider. Lite drömmande men ändå levande och inspirerande. Sydsvenskan rapporterar i denna artikel om hur shabby chic och andra stilar är populära.

Trots att shabby chic har sina rötter i historien så anses Rachel Ashwell att vara grundaren av den moderna inredningsstilen. Hon lanserade uttrycket i slutet av 80-talet och har hela tiden varit aktiv med att skapa nya sätt att inreda hemmet. Bland annat vill hon att det ska vara bekvämt, vackert samt funktionellt. Ungefär som de flesta vill ha det. Du kan inte bo i en utställning, speciellt inte om du har barn och hundar.

Skapa din egen stil

En inredningsstil som shabby chic passar utmärkt tillsammans med mycket annat. Du måste ju inte ha bara en stil i hemmet, även om de måste vara harmoniska. Det går att blanda lite möbler från en tidsepok med andra. Lite som shabby chic fick sin början. Skapa en egen stil som du kan trivas med. Få inspiration från alla andra och bind sedan det hela samman med ett gemensamt tema.

Shabby chic handlar mycket om spetsar, bomull, linne och ljusa nyanser. Vitt, grått och lite pastell kan göra det mörkaste rum se inbjudande och hemtrevligt ut. Gamla köksredskap och trälådor som behandlats hör till. Det är inte så konstigt att alla älskar shabby chic.