Därför behövs hyreshus även på mindre orter

611-1

En del trivs med att bo i städer, medan andra helst vill ha gott om fria ytor runt omkring sig ute på landsbygden. Sedan finns det naturligtvis något mitt emellan, mindre orter som har en blandning av det mesta. Själv trivs jag där det finns en del folk runt omkring, men ändå inte allt för mycket oväsen och trafik. Lagom är alltid bäst i min åsikt.

Rent logiskt så kommer därför frågan upp om det verkligen bör byggas hyreshus på mindre orter. En del menar att det fylls upp med befolkningen då och kan leda till rena ghetton. Men jag tror inte att det är så dramatiskt, även om det är en bra grund för debatt. Dels så behövs det fler bostäder, bostadsbristen är påtaglig runt om i landet. Samtidigt så vill du bevara bygden ungefär som den ser ut. Inte så lätt att fatta beslut här inte.

Bostäder och jobb där de behövs

Oavsett om du är en stadsmänniska eller inte så måste alla jobba. Ibland kan det vara svårt att hitta bostad i närheten av jobbet. Men varför ska du tvingas flytta bara för att det är ont om hus? Jag tycker att alla ska få välja själva. Både vad och var du ska jobba, men också var du ska bo. För att detta ska vara möjligt krävs det dock fler bostäder. Idag är det ett stort problem runt om i landet.

Därmed fortsätter debatten om hyreshus på olika ställen. För det kan vara ett sätt att ge folk valmöjligheten att bo var som helst. Att bygga en hyresfastighet där människor gärna vill bo är nyckeln till ett lyckat projekt. På en liten yta kan du få plats med flera familjer, vilket är en klar fördel i kampen mot bostadsbristen. På sista tiden har vi hört mycket talas om modulhus, som de sätter upp på nolltid. Det låter ganska smart tycker jag, så att bygget inte drar ut på tiden. Timbeco kan hjälpa dig med alla dina frågor om byggelement.

611-2

Bygga hyreshus med moduler

Egentligen låter det riktigt smart. Om du kan bygga ett hus med lägenheter på kort tid så kan du ju börja kassera in hyran snabbare. Folk får någonstans att bo, på den ort de önskar. Med andra ord så är det en vinnarsituation. Jag lutar nog åt att hyreshus kan vara en bra lösning. De måste ju inte vara höghus, utan kan smälta in i omgivningarna. Dagens Samhälle skriver i en artikel om vikten av att bygga hyreshus. Genom att göra det med moduler så går det mycket snabbare.

Men debatten fortsätter att gå med höga vågor. Ibland tror jag att det inte är själva hyreshusen som är problemet utan vem som ska bo där. Vissa samhällen är rädda för att de ska bli ett centrum för flyktingvågen och att detta ska påverka den balans som finns i bygden. Andra tror att kommunen kommer att lämpa socialfall på dem, och kanske då de allra värsta och jobbiga situationerna. Det är klart att sådant sker ibland, men inte alls i den utsträckning som ryktena säger. För det mesta är det bara helt vanliga familjer som flyttar in i hyreshusen. Vare sig de är svenskfödda eller inte spelar ju ingen roll så länge de jobbar och sköter sig. Snabba och billiga hyreshus är lösningen på bostadskrisen. Läs mer i den här artikeln i Svenska Dagbladet.

Var ska husen byggas?

Att det behövs flera hus finns det inget tvivel om. Frågan är snarare var de ska byggas. Det skulle kanske vara lättare för alla orter om utvecklingen skedde gradvis. Du behöver inte vara så väldigt gammal för att komma ihåg hur det såg ut tidigare. Både storstäder och mindre orter är i ständig utveckling, och annars skulle det nog bli tråkigt. Jag skulle inte vilja bo på exakt samma ställe hela mitt liv. Kanske samma ort, men med något nytt då och då.

Hyreshus som byggs nu för tiden är mycket snyggare än de från förr i världen. Tycker jag i alla fall. Troligtvis var de hypermoderna på sin tid, men nu är det dags för lite förändring. På sina håll har de lagt planteringar uppe på taket eller monterat fast solpaneler för alternativ energi. Så jag tror att innan någon klagar på hyreshusen ska de specificera vilken typ de menar. Eller i alla fall se på ritningarna av de som planeras. Även mindre orter har behov av nya hyreshus. Läs mer på den här sidan i Helsingborgs Dagblad.

611-3

Nyttan av flera bostäder

När du bygger hus så skapar du jobbtillfällen för ett antal personer. Beroende på hur lång tid bygget tar så ger det en hel del säkerhet för personalen. Sedan så kan nya bostäder hjälpa till med bostadsbristen. Jag tycker synd om alla de som inte kan bo var de vill eller som inte har råd att skapa en stabil atmosfär för sina barn. Det borde vara en grundläggande rättighet. Men det är ju bara min åsikt, även om lagen också har något liknande att säga.

Hyreshus i sig själva är inte något hemskt, mycket beror på hur de utformas och var de ställs. Utvecklingen måste gå framåt och ibland kan det innebära att vissa grönområden försvinner. Återigen så beror det ju på hur projektet planeras. Om du tar den sista parken och bygger hus så skulle nog jag bli ganska upprörd också. Men om det hela införlivas i stadsplanen på ett smakfullt sätt kan det faktiskt vara något mycket positivt.

För det handlar ju inte bara om lägenheter och några hyreshus. Det är människor som bor där inne, folk som går och handlar i närbutiken. Barn som går i skolan och fritids, vilket i sin tur ger jobb åt andra. Familjer som jobbar och betalar skatt, och som kanske deltar i samhällsaktiviteter. Ingen är helt isolerad utan vi är alla beroende av varandra. På ett eller annat sätt vill säga.

Bygga nya hus

Med risk för att bli allt för filosofisk vill jag återigen påpeka att utveckling är av godo. För det mesta och under kontrollerade former. Mindre orter behöver hyreshus, dels för att dra till sig fler invånare. Men även för att uppdatera och förnya stället, som en del av framstegen. När ortsgränserna börjar suddas ut eller växa till sig så öppnar detta nya möjligheter. Framför allt tycker jag att det ska vara upp till var och en var de ska bo.

Naturligtvis är det inte möjligt att leva precis som du vill. Alla har vi våra begränsningar rent ekonomiskt. Men inom dessa gränser tycker jag att om du vill bo i ett hyreshus på en mindre ort ska det vara upp till dig.