Detta är framtidens banbrytande IT-tjänster

1105-1

I mitten av varje framgångsrikt företag har du ett väl fungerande IT-system. Utan detta kan du aldrig lyckas för allt är kopplat till datorer idag. Ibland känns det som en annan värld när fakturor skrevs för hand och flygbiljetter sattes in i skrivmaskinerna. Som tur är har detta förändrats, dels för att det blir mer exakt när du gör det från ett dataprogram. Men eftersom IT är en sådan grundläggande del av verksamheten är det också viktigt att komma fram till de allra bästa lösningarna.

Om företaget är stort kanske det är bäst att ha en egen IT-avdelning. En hel rad med experter som ser till att allting fungerar. De är aktiva hela tiden, för det minsta lilla stopp kan kosta en förmögenhet. Men för lite mindre eller medelstora företag är det allt vanligare med outsourcing. De skriver ett avtal med en specialiserad firma som sedan ser till att allt flyter på som det ska. För ingen har råd att försumma det som har med IT att göra, det är något som du helt enkelt måste ha kontroll över.

Fördelar med att outsourca IT

Det finns många anledningar till att outsourca IT. Bland annat så leder det nästan alltid till större kompetens inom detta område. Du måste ha bra många snillen anställda för att kunna mäta dig med en specialiserad firma. Ofta så har de flera medarbetare som alla är bra på en viss inriktning. Detta ger dig ett spektrum av experter som alla är där för dig. Vilket litet företag skulle klara av detta på egen hand? IT drift för företag i Stockholm med omnejd.

En annan viktig anledning är naturligtvis kostnaden. Det blir dyrt om du ska investera i all den hårdvara som behövs eller om du ska anställa mer personal. Istället har du en fast månadskostnad och vet exakt vad du får till vilket pris. Detta ger dig större möjlighet att koncentrera dig på det du själv är bra på. Det som är syftet med ditt företag. IT outsourcing är populärt bland företag idag.

1105-2

Denna trend med outsourcing är inte begränsad bara till IT. Allt fler administrationer och företag väljer att lägga ut en del av verksamheten på andra företag. Ibland kan de vara små och koncentrerade på en speciell sak. Andra gånger är det stora företag som dock bara sysslar med IT eller vad det än är du behöver. Denna specialisering är positiv på flera olika sätt. Du får det bästa utan att behöva investera så mycket själv.

Ta dig tid att välja

Nu är det inte bara att gå till första bästa IT-firma och be om hjälp. Ta in lite olika offerter och jämför vad du får för dina pengar. Framför allt ska du kontrollera referenser och kompetens. Om du har flera bra firmor att välja mellan så är det inte alltid den billigaste lösningen som är den bästa. Du måste se på vad du har för behov och vad som krävs för att uppfylla dessa. Dagens Juridik skriver här om hur du bör tänka för att välja rätt vid outsourcing av IT.

Det kan nämligen vara så att det bästa för dig är en paketlösning där allting ingår. Du slipper tänka mer på kostnaderna och vet exakt vad du får. Men andra kan klara sig med lite mindre, kanske betala bara för de egentliga tjänsterna eller hjälpen de får. Det räcker för dem och deras löpande utgifter blir därmed lägre. Storleken på ditt företag, vilken bransch du är i och hur ditt IT-system används har alla något att säga till om vid val av IT-firma.

Vartefter ditt företag växer och utvecklas kan du behöva byta lösning. Om du trivs med din IT-firma så är det ofta lätt att förhandla fram nya avtal. En bra firma kommer troligtvis att föreslå själva när de ser att du behöver uppgradera eller ändra på något. De ligger steget före och bryr sig verkligen om hur ditt kontor eller företag fungerar.

Många fördelar med outsourcing

Du kan ha jobbat på ett visst sätt hittills, men nu är det dags att se över rutinerna. I och med att outsourcing blivit allt vanligare har alternativen ökat. Du kan idag få flera bra lösningar, så det kanske är dags att tänka om hur saker sköts i verksamheten. En specialiserad IT-firma har ofta resurserna för stora servrar eller extensiva molntjänster, vilket kan vara precis vad du behöver. Det är hela tiden fråga om en balans mellan vad du vill göra själv och vad du kan delegera. Inte bara med IT, men rent allmänt i en verksamhet.

1105-3

Computer Sweden rapporterar här om vad företagare tycker är bäst med outsourcing. Ett av de stora skälen till att outsourca är att det ger dem större chans att fokusera på kärnverksamheten. Om du har ett företag som säljer medicin, mattor eller tillverkar flygplan så brukar inte IT vara en av dina specialiteter. Med utomstående hjälp kan du istället lägga all din expertis och större resurser på det du är bra på.

En reduktion av kostnaderna är en annan stor orsak till att företagen vänder sig till outsourcing. Det kostar ganska mycket att ha personal anställd. Inte bara löner, men allt annat som följer med. Uppepå det har du sedan kostnader för utrustning och viss hårdvara som IT-firman vanligtvis står för. Därför kan det faktiskt reducera dina totala kostnader om du outsourcar en så pass stor sak som IT.

Trender inom IT

Utvecklingen går framåt med stormsteg. I vissa länder börjar insourcing bli allt vanligare, men den trenden har inte riktigt fått fotfäste i Sverige. Här lönar det sig att lägga ut IT-tjänsterna på en fristående firma. Något som däremot börjar växa till sig är AI, artificiell intelligens. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att påverka IT-branschen. En sak är säker och det är att mycket kommer att vara annorlunda inom det nästa årtiondet.

Inte så att alla måste göra omställningar och börja om från början. Mycket fortsätter som det är idag. Men inom vissa områden kan det bli förbättringar och helt nya koncept. Vanligtvis tar det dock tid innan det blir en allmän sak. Trender kommer och går, bara vissa består. Därför gäller det att ha ett bra samarbete med en duktig IT-firma. De kan ge förslag på vilka nyheter som passar bäst för ditt företag och vilka du kanske ska vänta lite med.

Datorer i det moderna samhället

Att klara sig utan datorer är en tanke som de flesta inte ens snuddar vid. Tvärtom kopplas de in i allt fler funktioner i samhället. Detta har naturligtvis både för- och nackdelar. En del anser att företagsvärlden blivit allt för sårbar. Cyberbrott har ökat och det finns flera mycket intelligenta personer som bara sysslar med det. Samtidigt så har ju även säkerheten ökat, det finns hela tiden nya metoder för att skydda din information.

Återigen inser du vikten av en bra IT-firma. De kan sätta upp murar runt all din data så att ingen utomstående person kan komma åt den. Samt lägga upp rutiner så att ingenting försvinner eller läcker ut av misstag. Det kommer helt säkert att komma upp nya banbrytande IT-tjänster i framtiden. Utvecklingen går snabbt framåt, och möjligheterna kommer bara att öka. Förutom att dessa trender är intressanta att följa kan de ha ett djupt inflytande på ditt sätt att driva verksamhet.