En tryggare vardag med värdeskåp i husbilen 

Man filling up motorhome at gas station

I år blir det husbil på semestern. Vi ska i sakta mak rulla genom Europa och stanna några dagar här och där. ingen särskild resrutt, utan vi tänker ta dagen som den kommer. Bättre kan det nästan inte bli. Förra året reste vi genom Sverige, men nu är vi mogna för att ta oss an kontinenten.

Tack vare förra årets semester så har jag lärt mig en hel del om livet som husbilsägare. Bland annat att det är ett av de bästa sätten att resa runt på. Du har ju hela ditt hem med dig och slipper packa upp varje natt på hotell eller vandrarhem. Om du inte har lust att göra något så ligger du bara och ser på TV i din husbil, eller går och simmar i sjön som ligger i närheten. Total frihet är vad du får, något som i alla fall jag uppskattar.

Säkerhet i husbilen

Men vad jag också lärde mig är vikten av att ha koll på dina saker. Som tur är så hände ingenting med vår husbil, men grannarna på campingen hade haft dåliga erfarenheter. Tjuvar hade brutit sig in och stulit både saker och pengar. De var tvungna att åka hem tidigare på grund av detta.

Därför så har vi nu installerat skåp som går att låsa. Dels har vi ett litet kassaskåp, väl gömt, där vi lägger värdesaker. Men även andra saker låser vi in, så att det inte är frestande för tjuvar att ta dem med sig. Klädskåp i plåt är användbara i ett flertal miljöer. Innan vi bestämde oss för vilka skåp som kunde vara bäst så tog jag mig en prat med butiken. De hade ett stort urval vilket gjorde det lättare att hitta något som passade perfekt i vår husbil.

Ett skåp ska ju också vara lätt att använda. Jag tycker de som har en kod är de allra bästa. Du slipper tänka på vem som har nyckeln, och jag väljer alltid ett nummer som är lätt för mig att komma ihåg. Inget födelsedatum eller så, utan ett nummer som har mening bara för mig. Men alla är ju olika, så det är bara att välja ett skåp som passar dig. Du kan gå hit för att köpa värdeskåp.

272-6-2-trygg-forvaring-vardesaker-husbil

Plats för mycket

Det är viktigt i en husbil att allt har en plats, och att du har bra förvaring för alla dina saker. Utrymmet är begränsat, det är helt klart, så varje liten centimeter måste utnyttjas med eftertanke. Vi har funnit att det underlättar när du kan stänga en dörr om sakerna. Du använder ju samma utrymme till att sova, äta, umgås och leva. Samtidigt så vill du kunna slappna av när du lämnar husbilen, i vetskapen om att dina värdesaker är väl inlåsta. Svenska Dagbladet rapporterar här om spännande fynd i gamla klädskåp.

Det är nog för att vi alla har en tendens att lägga undan sakerna så att det ser mer ordnat ut. Stänga en dörr om det, så att oredan inte syns. I slutet av semestern brukar till och med vi hitta en och annan sak som vi trodde hade kommit bort. Det brukar inte vara några speciella fynd, men jag är ändå glad när de kommer tillbaka. Vi vänder lite på uttrycket om vad som göms i snö, eftersom husbilen bara används på sommaren.

Ta hand om dina saker

Tyvärr så finns det många personer som inte tvekar att stjäla från andra. Ibland är det inte ens professionella tjuvar utan helt vanliga människor som bara ser en möjlighet. Därför tror jag på att alltid låsa in dina saker. Du ska ju inte vara överdrivet orolig men det är alltid bra att vara försiktig. Sydsvenskan rapporterar i den här artikeln om hur tjuvar stal från äldres värdeskåp. Om folk inte drar sig för att stjäla från de äldre så vet jag inte vad de kan komma på.

Men jag vill inte åka omkring på min semester och vara ängslig. Det blir inget roligt om du hela tiden tänker på vad som kan ske med din husbil. Istället så har jag gjort allt jag kan för att den ska vara säker. Precis som alla gör i hemmet. du installerar lås och ser sedan till att stänga fönster och dörrar när du sover eller går ut. Vi gör likadant i husbilen. Allt som är av värde för oss har vi låst in, och sedan lämnar vi inte heller husbilen precis var som helst.

Njuta av semestern

För du åker ju iväg med din husbil för att kunna slappna av. Vår semester förra året var en av de bästa vi haft på länge. Jag kunde riktigt njuta av semestern varje dag. Därför hoppas jag ganska mycket på årets resa. Alla jobbar så hårt hela året och de där få semesterveckorna vill vi kunna ta det lugnt och koppla bort omgivningarna. Det finns flera bra anledningar till att ha ett värdeskåp i husbilen. Hör mer om dessa i detta inslag från Sveriges Radio.

Så nu är vi väl utrustade. Både värdeskåp och klädskåp och köksskåp. Ja, för morgonfikat är ju den viktigaste stunden på hela dagen. Vi brukar parkera bilen på någon vacker plats, det finns flera bra uppställningsplatser för husbilar. Sedan ser vi till att vakna någorlunda tidigt, vi trivs allra bäst när det är tyst och skönt runt omkring. Vi tar med oss kaffe, en liten smörgås och tar med oss stolarna för att sitta riktigt skönt. Mitt ute i naturen, där både utsikten och umgänget är som allra bäst.

272-6-3-vardeskap-husbil-trygghet

En tryggare vardag

Jag känner mig trygg och säker i vår husbil. Mycket av detta beror på att vi har sett till att skaffa värdeskåp. Jag måste erkänna att när vi hörde om de andras erfarenhet förra året så kändes det lite otrevligt. Helt plötsligt så var vi inte så säkra. Men nu är det åtgärdat och jag kan än en gång njuta av livet på de öppna vägarna. Jag kan förstå forna tiders gårdfarihandlare som reste runt och träffade nya folk hela tiden. Friheten, den friska luften och vetskapen att du kan vända näsan vart du vill.

En del bor i husbil året runt, eller i alla fall flera månader om året. Jag är nog inte riktigt mogen för det ännu, men vi har kommit en bit på väg. Fast jag tror inte att det passar alla med den livsstilen. Själv så trivs jag med mitt jobb och vardagen. Några veckor om året har jag behov av att koppla av och komma bort från det. Men i stort sett så har jag ett riktigt härligt liv. Genom att resa får du perspektiv och uppskattar nog mer det du redan har.