Har du tappat arbetslusten? Våga byta arbete och ”boosta” din vardag

37-6-1-vaga-byta-arbete

Har du någon gång vaknat på morgonen och känt att det var tungt att stiga upp. Trots att vädret är vackert och inga barn är sjuka så känner du att det inte är roligt. För ett stort antal människor beror den här känslan på att de har fel arbete. Jag har själv varit i denna situationen och vet hur svårt det kan vara att få fatt på gnistan och bli motiverad. Ibland går det helt enkelt inte.

Olika sätt att jobba

Trots att det talas mycket om ekonomisk kris så är samhället fullt av arbete. Vissa yrken verkar ha mer än andra, men ofta kan man alltid hitta något. och sedan finns det ju möjligheten att öppna eget, att bli din egen chef och bestämma allt själv. Eller i alla fall det mesta. Beroende på vilken form av eget företag du startar upp så finns det alltid vissa lagar och regler du måste hålla dig till. Franchisetorget hjälper dig att öppna franchise.

Detta är ett bra sätt att komma igång med egen verksamhet på. Det har vuxit till sig en hel del de senaste åren och många har upplevt lyckan med att vara sin egen. Även om det innebär mycket hårt arbete så tycker jag det är bra att våga ta steget. Tänk så mycket du kan växa som människa, plus att du har möjlighet att tjäna bra med pengar. Det handlar om att förvandla ditt liv, att boosta din vardag så att det blir roligt att gå upp på morgonen igen. Kanske inte när det är minusgrader och blåser, men till och med då så har du fördelen av att gå till din egen verksamhet. I den här guiden finns förslag på hur du kan byta inriktning mitt i livet.

37-6-2-byt-jobb-satsa-pa-nagot-nytt

Våga ta steget fullt ut

Det är klart att du inte bara kan säga upp dig från ditt nuvarande jobb och kasta dig ut i franchising eller annan form av egen verksamhet. Jag önskar nästan att jag hade haft modet att göra det själv för länge sedan. Men ofta har vi förpliktelser som måste tas hänsyn till. I alla fall så vaknade jag också upp en dag och insåg att det var dags att sadla om. Att börja tänka lite mer på mig själv och vad jag ville göra med livet.

Denna insikt gick att kombinera med mina förpliktelser och jag fick möjlighet att uppfylla en del av mina drömmar. Framför allt fick jag motivering att trivas i vardagen. För de allra flesta dagarna på året så är det vardag, så den måste fungera. Om du inte trivs på jobbet, eller om det inte leder någon vart, så kan det vara dags att göra något åt saken. Så vet du att det är dags att byta jobb – Dagens Nyheter ger dig tipsen.

För det kan ju vara så att du trivs med själva jobbet men att du inte ser en möjlighet att utvecklas. Vissa arbetsgivare är inte så öppna med sina planer. Men du märker hur du blir behandlad. En del ger dig mer arbetsuppgifter eller en ny titel, men ingen löneförhöjning. Eller så går du aldrig framåt, medan andra gör karriär. Computer Sweden ger dig sju tecken på att det är dags att byta jobb.

Satsa på något helt nytt

Men så kan det ju hända att du inte ens tycker om dina arbetsuppgifter. När jag gick i gymnasiet och funderade på framtiden så var jag en helt annan person än den jag är idag. Så de val jag gjorde då är kanske inte vad jag hade valt nu. Helt klart hade jag kul när jag pluggade och fortsatte med min utbildning, och jag ångrar ingenting.

Men en dag så insåg jag att det var dags att sadla om. Som tur är så hade jag stöd hemifrån och kunde därför skola om mig till något som jag tycker om att jobba med idag. Du behöver inte gå en utbildning som tar flera år av din tid, det kan räcka med något litet. Kanske en gren av den bransch du redan är i eller en specialisering. En del börjar undervisa inom sitt yrke och trivs mycket bra med det. Det är ju inte alls det samma som att sitta på ett kontor eller laboratorium hela dagen. Våga byta jobb! Svenska Dagbladet rapporterar här om varför det är klokt.

37-6-3-vaga-byta-jobb-nytt-jobb

Gå framåt och tänk på dig själv

Att starta eget kan vara precis vad som behövs för att bryta din tråkiga vardag. Du kommer att ha mycket att göra, speciellt i början. Men du jobbar i alla fall för dig själv, det är du som tjänar mest på vad du håller på med. Franchising är en bra inkörsport för du har backning av ett större företag. McDonalds och Pressbyrån är bra exempel på vad du kan göra med franchising.

Ännu bättre är det om du kan komma igång och jobba med något som du själv har kunskap om och passion för. Det kan vara konst eller musik, sömnad eller installation av larm. Vad som helst som du kan tänka dig att ta itu med varje dag. Något som gör dig tillfredsställd och nöjd med dig själv. Samtidigt som du tjänar pengar och är din egen chef.

Om du inte vill ha ansvaret med att driva eget så kan du alltid börja läsa platsannonser. Se dig lite omkring vilka möjligheter som finns. Jag tillbringade ganska många timmar med att ta reda på marknaden och vilka utsikter jag hade inom mitt yrke. Idag är jag glad att jag vågade byta arbete. Vardagen är så mycket bättre och livslusten ligger på topp.

Helt klart kommer du att ha dagar då livet känns tungt. Det är normalt, vi upplever alla det någon gång ibland. Men problemet börjar bli stort när de flesta dagar är jobbiga. Därför ska du ta mod till dig och göra som jag-  byta jobb. Få tillbaka arbetslusten och upplev en riktig skjuts på vägen. Då kommer de flesta dagar att bli ljusa och livet kommer att flyta på så mycket bättre.