Härliga vinresor till Frankrike

Bara själva namnet får mig att vilja packa resväskan och ge mig av till flygplatsen. Vinresor, en hel vecka där man bara koncentrerar sig på viner. Mycket bättre än så kan det nästan inte bli. Tidigare tyckte jag att alla viner var ungefär det samma. Men sedan var det en kompis som hjälpte mig att verkligen smaka på vad jag hade i glaset.

762-5-vinresor-frankrikeVi prövade på olika sorter tillsammans med varje maträtt, och helt plötsligt var det som en helt ny värld öppnade sig. Jag kände skillnad på de olika vinerna och kom på vilken sort som jag tyckte om. Och även hur det spelar roll vilket vin man väljer till olika sorters mat. Rött vin till kött, vitt vin till fisk, och så vidare. Och inom varje grupp så finns det ännu fler valmöjligheter. Helt fantastiskt intressant.

Så nu är målet att åka på semester och dricka vin. Vi har valt Frankrike för att de har så härliga viner, men också för att det är ett vackert land. I några månader har vi bara druckit franska viner, och ändå så är det bara toppen på isberget. Detta är ett land som verkligen producerar viner i så gott som varje hörn. Det populära företaget francetours.se är ett populärt val för vinresor i Frankrike.

Det är lättare när man bokar genom ett bra företag, allt är ordnat och det är bara att åka iväg. Vi kommer att besöka olika vingårdar och se processen helt från druva till färdigt vin. På sina ställen kan man delta i skördandet, det ska bli riktigt roligt. Vissa vingårdar är specialiserade på en viss typ, medan andra producerar lite av varje.

I dessa länder är det ofta en och samma familj som driver vinodlingarna. De har hållit på med produktion av vin i flera generationer. Det är ganska imponerande när man tänker på vilken erfarenhet och kunskap de har. Och att de är villiga att dela med sig till oss turister som kommer på besök. Helt okunniga är vi ju inte, efter månader av provsmakning och jämförande börjar jag få ett ganska bra begrepp om vad som är ett gott vin.

Vi kommer också att få lite tid över att besöka landet runt omkring. Man kan ju inte åka ända till Frankrike utan att få med sig lite natur och kultur. Faktum är att vi redan har planer för ett annat år, en mer aktiv semester. Eftersom jag älskar att träna och hålla igång så faller det sig naturligt att använda i alla fall en del av min lediga tid till detta. France Tours anordnar resor för att vandra i Frankrike. Det tycker jag låter riktigt underbart, att få sträcka på benen och vandra runt i nya omgivningar.

Kanske inte det samma som ett pass i gymmet, men ändå motion på sitt allra bästa. Jag tycker det låter trevligt med de här resorna som kombinerar fysisk aktivitet med kultur och andra upplevelser. Efter en vinresa till just Frankrike så kommer det hela att bli ännu mer intressant. Om det fungerar väl så kanske vi väljer ett annat land nästa år. Italien har också goda viner och härliga platser för att vandra.

Men först är det alltså en vinresa till Frankrike som står på dagordningen. Att få prova på vinerna direkt på gården, tillsammans med lite hemgjort bröd och lokala ostar, är höjden av smakupplevelse. Som sedan blir ännu bättre med en middag där vinerna är perfekt kombinerade till maten. För oss som är nya på det här så är det inte alltid så lätt att veta vad man ska välja. Men de som har jobbat med vin i flera århundraden så faller det sig helt naturligt vilket vin man ska dricka till vad. I den här artikeln i Expressen kan man läsa om vinresor i Frankrike.

Jag tycker det är roligt att vi har ett sådant stort urval av viner nu i Sverige. Att det handlar mer om att lära känna olika smaker och mindre om att bara dricka. Det finns vinprovarkvällar på olika ställen, har sett annonser om det. Vi har valt att göra det hemma, i väntan på resan med stort R. En vinresa till Frankrike, där varje dag bjuder på nya vinupplevelser. Jag ser fram emot att se hur en riktig vingård ser ut, med sina långa rader av vinrankor.

Vem hade kunnat gissa att något så vanligt som viner kunde vara så komplicerat? Och ändå inte alls så svårt att lära sig, i alla fall grunderna. Jag förmodar att det handlar om att träna upp smaklökarna, att lära sig urskilja buketten som det kallas. Lite grand som att laga mat och kunna avgöra vilka kryddor som hör hemma i rätten. Hittills har jag i alla fall lärt mig basen om vita och röda viner. När jag kommer hem från Frankrike kommer det säkert att bli mycket mer.