Hästar som betyder allt

Hästar är fantastiska djur som har hjälpt människor under flera tusen år. De har haft flera olika funktioner genom åren, vilket bland annat inkluderar jordbruk och logistik. Idag använder man främst hästar för ridning. I vissa delar av världen är de dock fortfarande väldigt viktiga för människornas välfärd.

I Sverige har vi andra hjälpmedel för att bedriva jordbruk. Vi behöver inte heller använda djur för att transportera oss själva. Vissa djur har trots detta en hög ställning i samhället. Detta inkluderar bland annat hästar och hundar.

Rent prismässigt brukar dock hästarna stå i en helt egen kategori. Travsporten omsätter nämligen flera miljarder per år. En del människor ser dock inte djuren i ekonomiska termer. De vill istället ha en livskamrat som kan sprida glädje samt ge incitament för att komma ut i naturen.

Hästar passar alldeles utmärkt för detta ändamål. De behöver mycket omvårdnad och de vill gärna vara i naturen mycket. Som ägare kan du därför ägna hela din fritid i stallet. Det är egentligen endast ditt eget schema som sätter begränsningar.

Dessa vackra djur har dessutom möjligheten till att ge oss en bättre psykisk hälsa. De skänker mening och en del hävdar att hästar kan förstå en del av den mänskliga kommunikationen.

Vill du själv komma igång med ridning? Du kan få givande ridlektioner som lyfter dig till nästa nivå. Kom ihåg att ridning är för alla och det finns inga begränsningar vad gäller ålder och intressen. Det är endast dina mentala spärrar som kan hindra dig från att prova på ridning.

Det är inte heller särskilt dyrt att prova denna träningsform. Vem vet, du kanske får mersmak och väljer att gå vidare med att köpa en egen häst. I detta fall kommer det givetvis tillkomma merkostnader, men då vet du i alla fall vad du ger dig in på. 

Gemenskapen i stallen

Hästar som betyder allt, vad betyder detta i praktiken? Svaret går nog att finna i stallen. Det är en välkomnande miljö där man hittar vänner snarare än kollegor. Hästägare brukar generellt sett spendera mycket tid i stallen. Djur är nämligen i behov av ständig omvårdnad. Under dessa långa pass brukar man också knyta nära band till de andra medlemmarna.

Vi har nog alla hört om vissa ungdomar som spenderar mer tid i stallen än hemma. Detta kan tolkas på flera sätt. En tolkning är att deras fritidsintresse är så roligt att de inte vill göra något annat, vilket är ett bevis på djurens dragningskraft.

En annan tolkning är att det kanske handlar om människor som trivs bättre med djur. De gillar gemenskapen samt det faktum att de är så viktiga för djuren. De vill därför ägna mycket tid åt något som inte bara gör nytta för en själv, men också för hästarna.

Inom denna diskussion måste vi också lyfta det ekonomiska incitamentet. Det finns människor som är mycket i stallen på grund av att det är deras jobb. De kanske sysslar med trav eller så äger de ett stall som erbjuder ridning till privatpersoner.

Vi får inte heller glömma att hästarna fortfarande har ”vanliga” jobb inom vissa samhällsområden. Ett sådant samhällsområde är polisiär verksamhet, där ridande poliser förekommer i turbulenta miljöer. Det kan exempelvis handla om kravaller och dylikt.

Som vi har nämnt tidigare är hästarna stora och dominanta djur. Deras närvaro tenderar att göra vissa människor skrämda, vilket behövs vid kravaller. 

Tilläggas bör dock att vissa djurrättsaktivister ställer sig emot detta. De menar att djuren inte ska behöva befinna sig i farliga miljöer. Samtidigt bör det poängteras att hästarna är vältränade för ändamålet. De finns också till för att skydda poliserna som i många fall har familjer hemma som väntar på dem. 

Hästarnas betydelse genom historian

Vi har redan nämnt att hästar har varit enormt viktiga för samhällsbyggandet. Vi har bland annat pratat om deras roll inom jordbruken och hur de användes för att transportera saker mellan regioner. Men finns det fler konkreta användningsområden?

  • Hästar har använts flitigt i krig under flera hundra år. Riddarna är ett bra exempel på detta. De tränade sina djur under en lång tid innan de användes i strid. Under strider kunde man bland annat använda deras storlek för att forcera motståndarna. 
  • Vi svenskar har också använt hästar i vår krigsföring, speciellt under flera strider i det som idag är Tyskland. Det var exempelvis vanligt att kungen red samtidigt som han manade på styrkorna.
  • Faktum är dock att vi inte behöver gå flera hundra år bakåt i tiden för att hitta konkreta exempel. Under andra världskriget använde tyskarna djur för att transportera krigsmaterial och livsmedel när de invaderade Sovjetunionen.
  • De hade helt enkelt inte tillräckligt med motordrivna fordon för att förflytta allt det material som behövdes. Under vissa tillfällen dödade soldaterna hästarna när det inte fanns tillräckligt med mat. Det är ibland svårt att tänka sig hästar som mat, speciellt med tanke på vilket värde vi sätter till dessa djur i nutid. 

Detta ger kanske en rätt negativ bild över hästarnas betydelse. Man måste dock lyfta flera olika områden för att förstå deras betydelse. Om du själv börjar rida kan du tänka på att du ägnar dig åt en historisk aktivitet som går flera tusen år bakåt i tiden. Man kan inte direkt säga samma sak om fotboll eller någon av de andra populära sporterna i nutid.

Vill du komma igång med ridning? Det finns en pålitlig e-handel som kan ge dig de bästa förutsättningarna för att komma igång. För mer information kan du gå till deras hemsida.

Sammanfattning

Majoriteten av svenskarna ägnar sig åt en hobby flera timmar per vecka. Folk satsar verkligen på ridlektioner. Anledningen till detta har vi redogjort för i den här artikeln. Det enda hindret är egentligen den ekonomiska faktorn, för hur man än vänder och vrider på det behövs det en stabil inkomst för att ägna sig åt denna hobby.

Om du inte har pengarna för detta kan du ägna dig åt att läsa på om hästar tills du får en bättre ekonomi. Intressant podd på Sveriges Radio om hästar som betyder allt. Det är däremot inte bara SVT som har bra poddar om hästar. Du kan hitta flera professionella podcasts på svenska.

Om du kan tänka dig att lyssna på engelska kan du hitta ännu flera. Du kan givetvis också besöka ditt lokala bibliotek om du hellre vill ägna dig åt traditionell läsning. Det kommer med stor sannolikhet finnas mycket intressant litteratur, även om just ditt bibliotek är litet. 

Slutligen bör vi nämna att du alltid kan vända dig till dina lokala stall för att se om du kan få hjälpa till. Detta är ett bra alternativ för dig som vill komma igång men som saknar ekonomin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *