Investera i ett bra nyckelskåp – det förhindrar inbrott 

Keys on a Floor Plan

Det är inte roligt att bli bestulen. Förra året var det inbrott hemma hos min kompis, och det har tagit lång tid för familjen att återhämta sig. Ofta så är det inte bara sakerna tjuvarna tar, utan allra mest det faktum att hemfriden blivit skändad. Efter inbrottet tog vi oss alla tid att se över hemmet för att göra det så svårt som möjligt för någon att ta sig in.

Skydda dig mot inbrott

Det är inte bara hemma som du bör se över dina rutiner. Även på arbetsplatsen är det vanligt att de försöker bryta sig in, speciellt inom vissa branscher. Vi låser in det mesta varje dag. Naturligtvis så finns det ett kassaskåp för kontanter och andra värdesaker. Det är inte så stort men väl fastbultat och med en kombination som bara få känner till.

Men även andra saker kan vara bra att låsa in. Dokument, till exempel, kanske inte är så intressanta för tjuvarna. Men i processen när de letar efter värdesaker så kan de lätt bli förstörda. Om arkivet är låst så minskar det deras möjligheter. Det samma gäller nycklar som leder till olika rum och skåp. Med ett låsbart nyckelskåp är du trygg när du går hem från jobbet för dagen.

Själv är jag lite småslarvig, och tappar lätt bort saker och ting. Därför ser jag alltid till att ha bra utrustning. Det vill säga skåp och lådor med en plats för varje sak. På det viset så är det mindre troligt att jag förlägger något, i alla fall inte de viktigare sakerna. Med ett småfackskåp går det lätt att förvara mindre prylar som du behöver i ditt arbete.

Trygg i hemmet

Men det är ju som sagt inte bara på arbetsplatsen som brottslingarna försöker sig på. Men undersökningar visar att du kan göra en hel del själv för att skydda dig mot det värsta. En bra början är att göra en lista på vad du äger. Ta bilder och dokumentera alla dina värdesaker, och märk dem gärna på olika sätt. Det finns bra märkpennor som antingen skriver med osynligt bläck eller ristar in din personliga kod. Detta gör det svårare för tjuvarna att sälja godset, vilket gör det mindre troligt att de tar det med sig.

Keys in a Lock

Ordning och reda bland nycklarna där hemma och på jobbet? Läs mer om hur i den här artikeln i Aftonbladet. För även hemma så har du ofta nycklar som leder till dyrbara saker. Bilnycklarna, källarnyckeln, kassaskåpet, kanske ditt skrivbord, och så vidare. Tyvärr är det så att vissa tjuvar är riktigt djärva. De kan till och med komma in i hemmet när du ligger och sover. Inte så att de vill göra dig illa, det enda de önskar finna fram till är dina bilnycklar.

Nu för tiden är det nämligen svårt att tjuvstarta en bil, de är allt för komplicerade för detta. Du måste ha nyckeln för att få igång bilen. När jag ville göra en extra nyckel till min bil så var till och med det komplicerat. Den hade en kod som de måste programmera i extranyckeln. Expressen skriver i en artikel om hur nyckelskåp kan lura tjuvarna. Ett enkelt litet tricks som dock kan skydda dig riktigt ordentligt.

Investera i ett bra nyckelskåp

Förutom att det hjälper mig att hålla ordning och reda på mina nycklar så tror jag det är bra med ett ordentligt nyckelskåp. Antingen ett som kan låsas så att ingen kommer åt dina saker. Jag tror nog att allt fler försäkringsbolag kommer att kräva något liknande i framtiden. Tyvärr så är det så mycket fusk att de inte alltid tror på bil-eller villaägarna. Ganska tråkigt att behöva kämpa med dem också när du redan är upprörd över stölden. Enköpings-Posten skriver i den här artikeln om hur ett bra nyckelskåp kan förhindra inbrott.

Så efter inbrottet hos min kompis så investerade jag i ett ordentligt nyckelskåp. Nu vet jag precis var jag har vad och det är ordning och reda på mig. Jag har följt alla rekommendationer och låser skåpet varje dag. Sedan gäller det bara att hålla reda på nyckeln till skåpet men jag har ett system för det också.

Thief cutting lock

Gör det svårt med inbrott

Tydligen så visar statistiken att tjuvarna tycker om lätta måltavlor. De har ofta inte så mycket tid på sig och vill inte jobba hårt för godset. Därför är första steget att se till att du har bra lås. På både dörrar och fönster. Naturligtvis måste du också använda dem, så glöm inte badrumsfönstret öppet när du åker ner till kiosken. En del installerar ett alarm, men jag har inte känt behov av det ännu.

Däremot så har jag märkt mina värdesaker. Tillsammans med utrustningen för de så följer det med klisterlappar som du kan sätta upp utanför hemmet, på brevlådan, fönstren eller ytterdörren. Det fungerar avskräckande för tjuvarna eftersom de inser att här bor någon som är väl förberedd.

Förutom att göra en lista på alla mina saker har jag också organiserat mina nycklar. Ett förslag var att hänga några gamla bilnycklar tillsammans med de andra. På så sätt tar det tid för dem att hitta fram till de rätta. Allt för att göra det möjligt för någon granne eller polisen att hinna fram först.

Vaka över varandra

På en del arbetsplatser har de en nattvakt, förutom alarmet. Vi har bara flera lås, för att komma utifrån och in till själva kontoret måste du passera flera låsta dörrar. Eftersom nycklarna också befinner sig i ett låst skåp så blir det ännu svårare att komma in. Allt för att begränsa de skador ett eventuellt inbrott kan förorsaka. Vi kommer aldrig att ge bort våra värdesaker, det är ett som är säkert.

I mitt bostadsområde har vi pratat samman om att vaka över varandras hem. Inte som någon sorts privat patrull men vi håller helt enkelt ögonen öppna. Om vi ser något så ringer vi och frågar. Och när jag åker på semester så säger jag till så att de kan kolla lite extra. Det hjälper att veta att du har personer omkring dig som bryr sig och inte tvekar att säga ifrån om de ser något misstänksamt.

Så jag hoppas att aldrig behöva uppleva det som min kompis gick igenom. Jag har gjort allt jag kan för att förhindra det med alla mina lås och nyckelskåp. Sedan är det bara att hoppas på att det värsta aldrig kommer att ske. Inte för att jag har så fina eller värdefulla saker utan just för att de är mina egna. Det är jag som valt och köpt dem och jag vill helst att de förblir där de är.