Kreativ belysning sänker kostnaderna

Alla behöver ljus i hemmet. Experterna säger att de flesta nog skulle kunna ha nytta av ännu fler lampor. Du kanske inte tänder alla på samma gång. Men de bör finnas där, så att du alltid har rätt belysning. Men det är också viktigt att vara kreativ. Det kan göra att du sparar pengar, vilket ju alltid är en fördel. Plus att du kan skapa en trivsam miljö. Både på arbetsplatsen och i hemmet. 

Att trivas är viktigt. När du är glad eller förnöjd så fungerar det mesta. Forskarna menar att det är en kemisk reaktion som sker i hjärnan. De flesta håller nog också med om att det skapar en god cirkel. En kedjereaktion där det ena positiva leder till det andra. Du orkar mer när du mår bra. Och när du tar hand om dig själv så mår du bättre. Lägre kostnader kan också vara en anledning till att du känner dig glad. 

Den bästa atmosfären

Hur du inreder är en helt personlig sak. Men det finns vissa saker som du bör tänka på, vare sig du är en färgglad person eller minimalist. Ljussättning är faktiskt en av de viktigaste detaljerna när det kommer till inredning. I alla fall om du vill få en atmosfär där hela familjen trivs. De uppehåller sig och gör olika sysslor i hemmet, dag ut och dag in. Ibland kan lyset vara den avgörande faktorn som ger dig kraft. Skapa ett nytt badrum med rätt belysning. 

I badrummet så vill du kunna se vad du håller på med. Annars kan det gå riktigt illa med sminket eller vad du än gör. Samtidigt så är det också här som du slappnar av. Tar en långdusch, ett bad och olika kroppsbehandlingar. Då kanske du inte vill att lyset ska vara lika starkt, utan gärna mer dämpat. Tänk på hur många timmar du tillbringar i badrummet innan du väljer belysning. Det är ett av de viktigaste rummen i hemmet, och förtjänar en bra uppsättning lampor. En väl sorterad ljusbutik som är tillmötesgående. 

Hur du kan vara kreativ

De flesta rör sig med en begränsad budget. Så du måste tänka efter noga innan du gör några förändringar. Badrummet är nog ett av de rum som kräver en hel del pengar om du gör nytt. Därför gäller det att tänka efter, planera och utnyttja de resurser du har. Att vara kreativ är viktigt. Du kan välja billigare kakel om lamporna är mer speciella. Lägg fokus på detaljerna, och var inte rädd för att inreda ditt badrum som du gör resten av huset. Med kreativ belysning i badrummet blir det billigare att renovera. 

Ett ganska bra alternativ är att köpa reproduktioner. Det vill säga de ser nästan exakt ut som dyra designerlampor, men kostar bara en bråkdel. Inom möbel-och lampvärlden är det här väldigt vanligt. Du kan alltså få ett lyxigt badrum utan att det kostar så mycket, bara genom att vara kreativ och satsa på ljuspunkterna. 

Inreda ett hem med ljus

Svenska folket tycker om ljus och lampor. De älskar att skapa stämning och atmosfär, och nöjer sig ofta inte förrän de kan sitta och mysa någonstans. Både sommar och vinter, ute som inne. Men det kanske är som allra mest märkbart under de mörka vintermånaderna. När du gärna vill stänga ute all kyla och rusk, och skapa en ännu varmare atmosfär än vanligt. 

Men även på sommaren så blir det ofta allt för mörkt för att sitta utan belysning. Många inreder en härlig uteplats, och tillbringar stor tid där ute. Här kan du med fördel satsa på lite mysig belysning. Ofta sitter du ju där ute och pratar med familj och vänner. Njuter av värmen, men vill ändå kunna se varandra. Du kan göra riktiga fynd när du letar efter snygga lampor. Se berättelsen i Aftonbladet

Du kan förändra en tråkig miljö med lampor och belysning. Dels är ju lamporna en dekoration i sig själva, vare sig de är tända eller inte. När du byter ut en lampskärm kan hela rummet förändras. Styrkan på glödlampan eller vilken sorts ljus du väljer är också viktigt. Du kan trolla med ljus och lampor i det oändliga. 

Billiga och praktiska lampor som också är snygga

Det är ofta viktigt att hitta den där balansen. Du vet vad du skulle vilja ha, men har inte riktigt resurserna. Därför är det viktigt att planera och vara kreativ. För du kan hitta billiga lampor som är både bra och snygga. Du kan skapa ett hem med atmosfär, utan att ge avkall på den så viktiga belysningen. 

En liten hemlighet är att analysera hur du använder de olika rummen. Badrummet är som redan nämnts ett bra exempel på vilken uppsättning av olika lampor som kan behövas. Det samma gäller vardagsrummet. Många väljer att ha en taklampa för allmänt ljus, och sedan bordslampor för punktbelysning. På det sättet kan du göra flera olika saker i rummet och ibland även på samma gång. Lägg till ett par vägglampor så kan du verkligen skapa stämning. 

En del bygger upp ett helt rum runt belysningen. De har hittat en lampa som de tycker om och lägger sedan till möblerna runt omkring. Eller så har de en viss tanke om hur de vill att rummet ska upplevas. Återigen så är det snygga lampor som gör susen, bland annat. 

Kreativitet på sitt allra bästa

Förutom budgeten så finns det ju en del andra saker att tänka på när du låter din kreativitet flöda. Du ska leva med hemmet under ganska lång tid. Det är klart att det inte är lika komplicerat att byta ut lamporna som att riva ner hela badrummet. Men du ska försöka tänka dig in i hur rummet kommer att kännas om några år. Du vill ju vara kreativ, men ändå inte allt för extrem. Såvida det inte är din absoluta smak.

Genom att vara lite kreativ med belysningen så kan du spara pengar på inredningen. Och framför allt så kan du skapa en atmosfär där du trivs. Som gör det roligt att öppna ytterdörren och komma in till din egen lilla oas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *