Läs om muraren som gör konst av sitt arbete

575-6-1-murare-konstverk

Att jobba som murare tycker jag verkar vara ett intressant jobb. Du får hela tiden syssla med att skapa något fint eller användbart. Ibland kan det säkert vara tungt, för det är ju trots allt sten och murbruk du jobbar med. Och så måste du ju jobba utomhus ibland också. Men på det hela taget så är det ett trevligt hantverk.

Sedan finns det ju även de som tar sitt yrke ytterligare ett steg. Det är redan en fråga om att skapa och göra något med dina händer. Men vissa tycker så mycket om det att de till och med gör konst av det. Vanligtvis så är det dock fråga om vanliga uppgifter. Som privatperson har du ofta behov av en murare, elektriker eller någon annan expert. Det är alltid något som måste repareras eller just skapas.

Bra hantverkare värda sin vikt i guld

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är med pålitliga personer när du vill ha något gjort i hemmet. Jag har haft några dåliga erfarenheter med hantverkare som inte visste vad de höll på med. Eller som var duktiga men oförskämda. Bara för att jag inte kan snickra eller dra ledningar så betyder ju inte det att jag inte vet hur det ska se ut. Samtidigt som det faktiskt är jag som betalar för kalaset. Nu för tiden väljer jag bara personer som rekommenderats av andra, så viktigt är det med bra hantverkare. Du kan hitta riktigt bra murare i Stockholm med omnejd.

Murarjobbet inkluderar ju så mycket mer än att bara bygga väggar. Det kan också inkludera att ta hand om fasader, ett jobb som kräver ett öga för detaljer. Utsidan av ett hus är som kläderna för en person. Det är den som skyddar hela byggnaden från väder och vind. Men det är också något som ger dig en bild av ägaren. En snygg fasad är inbjudande och respektfull. Med ett regelbundet underhåll kan till och med gamla hus se propra ut och vara täta. Läs mer på Bbmfasad.se.

Jag låter nästan poetisk när jag talar om snygga husfasader. Men om du någon gång har en chans att gå runt i en gammal stad så vet du vad jag menar. Det är ett sant nöje att se de gamla husen som har putsats upp och gjorts fina. Som en tant som tar sig tid att sminka ansiktet och ta på sig den allra finaste klänningen. Och allt tack vare skickliga murare. Det kallar jag för ett gediget hantverk.

575-6-2-jobba-som-murare

Murare är helt vanliga människor

Inte så att dessa hantverkare är några supermänniskor eller att alla är konstnärer. Men många har en viss känsla för att det ska vara vackert, eller i alla fall att de ska göra ett gott dagsverke. Det är en yrkesstolthet som skiner igenom hela tiden, ett tecken på att någon är duktig. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om muraren som söker kärlek i TV. Ytterligare ett tecken på att de är precis som du och jag, vanliga människor som vill leva ett lyckligt liv.

Jag undrar hur det är att filmas när du försöker mura en vägg och samtidigt flirtar med en tjej. Men om du är riktigt bra på ditt yrke så ska nog inte det vara så svårt. I alla fall den praktiska delen där de fixar hemmet. Annars så kan det noga vara lite si och så med det romantiska, men det är väl en del av programmet. Själv skulle jag nog inte vilja bli kär inför kameran, det känns lite för privat.

I många samhällen så vet du precis vem som gör vad. Pelles pappa är murare och Karins man jobbar som elektriker. Om du behöver hjälp med något så tvekar du inte att kontakta dem. Örnsköldsviks-Allehanda skriver i den här artikeln om ett byte av murare i ett välkänt hus. Där är det kanske huset som är mer känt än muraren, men det kan du nog inte vara helt säker på. Efter 20- 30 år på samma ställe så brukar de flesta veta vem som driver verksamheten. Vare sig du någonsin behövt hans tjänster eller inte så känner du till vem det är.

575-6-3-hantverk-skapa-konst-murare

Hantverkare med skaparglädje

Sedan finns det då de där hantverkarna som jag sett komma upp med härliga uppfinningar. En av mina kompisar som är glasmästare gör hyllor och andra fina saker av glas. På dagarna så byter han vindrutor i bilar eller lagar fönster i skolorna. Men efter jobbet så tar han på sig glasögonen och börjar skapa. Som en god hantverkare känner han ju materialet utan och innan, så steget över till att göra något annat är inte så stort.

Helsingborgs Dagblad skriver i den här artikeln om muraren som gör konst av sitt arbete. Här kan du verkligen tala om att skapa och glädjas åt ett material. Egentligen är det ganska intressant hur vi alla känner oss dragna åt olika håll. En snickare, till exempel, trivs med att jobba med trä. Men en murare skulle inte byta ut sina stenar och murbruk för alla träd i världen. Alla har sitt område och håller sig gärna inom dess gränser.

Själv är jag inte direkt händig med nånting. Jag kan sätta upp tavlor och lite sådant, men hantverk ligger inte riktigt för mig. Det kanske är därför som jag verkligen beundrar de som kan sin sak, och som även gör något extra med det. En del börjar redan från barnsben medan andra lär sig det mesta under utbildningens gång. Många hantverkare går också som lärling och fördjupar sig med hjälp av erfarna personer.

Bra murare som skapar konst

Det är nu inte alla hantverkare som tycker om att skapa eller designa sina egna saker. De nöjer sig med att göra ett gott arbete och se till att klienterna får det de betalar för. Inga krusiduller eller konstverk, och inte heller jakten på kärlek. Men egentligen så är ju varje dag ett skapande, även om det inte väljer själva hur det ska se ut. En orsak till att en del blir murare eller annat inom hantverk är ju nöjet att kunna jobba med sina händer.

Nu är jag ju ganska övertygad om att inte alla har en romantisk inställning till sitt jobb. Ibland hamnar du bara inom ett visst yrke, kanske för att pappa eller kompisen håller på med det. Vissa företag tar in personal från arbetsförmedlingen och tränar upp dem. En av mina kompisar blev målare på det sättet, men idag så stortrivs hon med. Nyckeln är ju nämligen att tycka om vad du jobbar med, vare sig det handlar om att mura eller skriva kontrakt.