Nya svenskar satsar på catering 

Male chef preparing salad in kitchen

Jag kan vara en riktig festprisse när det beger sig. Inte så att jag festar och dricker hela natten. Men jag tycker om att umgås med familj och vänner på en regelbunden basis. För hur kan du hålla vänskapen vid liv om du aldrig träffas? Samtidigt vill jag gärna träffa nya människor och lära känna dem. Det är ju på det sättet som du får nya vänner. Tillställningarna måste inte vara så stora men helst med god mat och dryck. Med lite underhållning eller intressanta samtalsämnen så blir det helt perfekt.

Däremot så tror jag inte på att stå i köket flera dagar och förbereda dessa fester. Det har jag helt enkelt inte tid med, för det finns så mycket annat att göra. Själv tar jag gärna hand om dekorationerna och musiken. Några väl utvalda listor med bra bakgrundsmusik har jag alltid till hands. För att klara av den lekamliga delen anlitar jag alltid catering. Det vill säga den senaste tiden har jag insett vilken fantastisk möjlighet detta egentligen är.

Professionella maträtter direkt till festen

Tidigare hade rika familjer alltid en kokerska som tog hand om allt inne i köket. Det var ett ganska väl ansett jobb, men mycket hårt slit. Idag är det inte många som håller sig med personal på det sättet. Men ibland så har vi alla behov av lite hjälp. Allt fler har någon som kommer och städar hemmet regelbundet. Och nu så har du alltså flera bra valmöjligheter för god mat. FreshCatering är ett populärt val på marknaden.

Förutom att du sparar tid och energi på att inte laga maten själv så finns det andra fördelar. Dessa firmor är proffs på allt som har med mat och servering att göra. Dels kokar de god mat eller gör i ordning fler brickor fulla med plockmat. Men de lägger också upp allt på ett attraktivt sätt. Det sägs att du äter med både ögon och mun, och det tror jag helhjärtat på. Samtidigt så kan de helt säkert bjuda på mycket mer exotisk eller fantastiskt god mat än jag själv. Och jag är inte helt nybörjare vid spisen. Det är smart med matleverans till företag eftersom det gör varje event smidigare.

Stora möjligheter för alla

Att jobba med catering låter ganska roligt. Det är lite som att tjäna pengar på din hobby. För om du inte tycker om att laga mat så väljer du säkerligen ett annat yrke. Sydsvenskan skriver i denna artikel om hur nya svenskar satsar på catering. Det tror jag kan vara en bra ide’. Innan de kommer igång med denna verksamhet har de säkerligen lärt sig laga svensk mat. Denna kan sedan kombineras med rätter från deras egna länder. De flesta vill idag prova på nya smaker och kryddor, svenska folket har öppnat sig något alldeles enormt för utländsk mat.

Och jag tror att om du kan grunderna för matlagning så är dessa mer eller mindre de samma. Det tar lika lång tid för en potatis att koka i Sundsvall som det tar i Sydney. Sedan måste du bara lära dig lite mer om råvaror som är nya eller smaker som du inte är van vid. Det finns många bra kurser för att komma igång med catering eller andra företag som har med mat att göra. Säkerligen kan det vara en bra karriär för många av de nya svenskarna.

Det allra roligaste jobbet

Om du tycker om att laga mat tror jag att catering kan vara nyckeln till en positiv vardag. Tänk att kunna gå till jobbet varje dag och göra något som du älskar! Lite grand som att vara personlig tränare när du har en passion för sport. Det är inte alla förunnat att känna starkt för en speciell sak. Och ännu mer ovanligt att du lyckas förvandla det till ditt levebröd. Låt dig inspireras av cateringägaren som älskar att grilla i det här inslaget från Sveriges Radio.

Många gånger så gäller det att våga hoppa rätt ut. Ju fler bra cateringfirmor som finns desto bättre för sådana som jag. Vad jag ser runt omkring mig så finns det underlag för att detta kommer att växa till sig. Det har blivit inne att beställa färdig mat. Tidigare var det inte lika vanligt, men nu har det helt plötsligt blivit en het trend. Ofta så försvinner ju trender efter ett tag, men jag har en känsla av att catering är här för att stanna.

514-6-2-catering-bra-yrkesval

Satsa mer på dig själv

En orsak till att catering inte kommer att försvinna är hela den nya kulturen som fått fäste i landet. Nu för tiden så är det vanligt att tänka mer på dig själv. Det är bra när du tar tid för att gå på gymmet eller ha en kväll med dina kompisar. Att ha någon som städar hemmet är som nämnts tidigare mycket mer vanligt idag än för bara några år sedan. Det hela bygger runt konceptet att du ska satsa på det viktiga här i livet.

Vad som är viktigt kan naturligtvis variera. Det jag tycker om att göra är inte alls det samma som min grannes. Som tur är tycker vi bägge om att ha gäster, så vi slår ofta ihop oss om att köra igång en fest. För oss är det helt naturligt att beställa maten från en cateringfirma. Du kan till och med hyra tallrikar, glas och bestick från dem. Allt detta gör det lättare att satsa på dig själv och dina vänner.