Otillräcklig flyttstädning kan bli dyr historia

Low section of man cleaning hardwood floor with vacuum cleaner

Att flytta är något jag inte alls tycker om. Får nästan utslag bara jag tänker på att börja packa. Men samtidigt så är det ju nödvändigt ibland, rentav ett nöje. Inte själva flytten, men när du hittar dina drömmars hem så måste du ju bara köpa eller hyra det. Helst så blir du sedan kvar där ett bra tag. Såvida dina drömmar inte förändras.

En del har ju den allra bästa lilla lägenheten i innerstan där de stormtrivs. Men så börjar barnen komma. Och helt plötsligt så lockar ett litet radhus i en av förorterna, eller kanske en villa ute på landet. Verkligheten och vardagen har blivit en annan, och därmed också behovet av att flytta. Eller så kanske du får ett nytt jobb som verkligen är ett steg upp i karriären. Det är bara det att företaget ligger i en annan stad. Med andra ord så är det alltid möjligt att en flytt kommer upp i livet.

Göra det bästa av en flytt

När du flyttar för trevliga anledningar, som att familjen utökas eller ett bättre jobb kommer upp, så är det ganska roligt. Men det jag tycker är jobbigt är allting runt omkring. Packningen, städningen, bärandet och organiserandet. För samtidigt som du ska tänka på hundra saker i samband med flytten så har du ju ditt liv att leva. Jobbet, hemmet och allt annat som redan är en del av din vardag.

Men vartefter jag blir äldre och visare har jag anammat en filosofi i livet. Gör ingenting själv som du kan betala någon annan för att göra. I alla fall när det kommer till att flytta, så jag inte min allergi blossar upp. Sist jag flyttade gjorde jag just det. Jag anlitade en firma för att bära allt och köra det till mitt nya hem. De var mycket tillmötesgående och stod till tjänst med både det ena och det andra. Det är enkelt att anlita flyttstäd i Jönköping för den som vill göra sin flytt enklare.

284-6-2-grundlig-stadning-vid-flytt

Städning i samband med flytt

Just städningen är en ganska stor sak när du flyttar. Och något som du definitivt inte orkar med. Efter dagar eller kanske veckor av att packa saker så är både armar och ben helt slut. Det enda du vill är att komma till ditt nya hem och packa upp. Att sedan börja skrubba badrumsgolvet när flyttbilen åkt är faktiskt för mycket. Mitt förslag är att anlita någon för jobbet, kanske samma företag som sköter flytten. Det är enkelt att hitta en bra flyttfirma i Jönköping.

Inte bara slipper du göra jobbet själv, de är professionella och resultatet blir vanligtvis bättre. Bland annat så har de alla de produkter som behövs för att få bort kalkrester, fetthinnor i köket och så vidare. Sedan har de också redskap och utrustning som gör det enklare för dem att komma åt i alla hörn. Se till att få en lista på allt som ingår och vad du måste ta hand om själv. Ibland är det ditt ansvar att lägga allt till rätta för städningen. En del vill att du drar ut spisen eller öppnar upp badkaret, och liknande små detaljer. Upsala Nya Tidning rapporterar i denna artikel om hur en flyttfirma gjorde ett oväntat fynd.

Viktigt med flyttstädning

Du måste se till att hemmet är rent när du lämnar det. För hyresvärden eller den nya gästen kommer att inspektera och kontrollera. Om det inte är välstädat kan det bli riktigt dyrt. Och det är ingenting du kan säga eftersom det är ditt ansvar. En av mina arbetskamrater fick en räkning på 6000 kronor. Så det handlar inte om små summor. Därför är det mycket bättre att låta proffsen göra det för en mycket mindre penning. Tack vare RUT-avdraget så blir det inte alls så mycket. Flyttstädningen kan bli en dyr historia om det inte görs ordentligt. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet.

Ofta så har du ju inte heller riktigt tid att verkligen städa där hemma de sista veckorna innan flytten. Jag kommer ihåg alla listor jag hade, där jag bockade av sakerna en i taget. Du måste kanske byta adressen på de abonnemang du har. Om du flyttar långt så kan det bli aktuellt att byta gym. Allt detta är ju inte tungt, fysiskt arbete men tar upp en hel del energi. Eftersom du alltid måste äta så prioriteras det, men den där djupa rengöringen läggs på is. Då är det bra mycket bättre tycker jag att anlita en städfirma så du slipper oroa dig för det också.

Portrait of young housemaid cleaning stove against gray background

Göra flytten lättare

Min filosofi är som sagt att unna mig något gott då och då. Det är inte fråga om lyx och flärd att anlita en flyttfirma som även tar hand om städningen. Istället är det ett bra sätt att balansera ditt liv. Vi gör så mycket för att må bra och trivas i vardagen. Om jag inte har tillräckligt med pengar för allt så avstår jag gärna från en kväll på krogen för att istället kunna boka in min flytt.

Tyvärr är det inte alla som tar detta på allvar, så det gäller att vara uppmärksam när du flyttar. Du kanske gör din del på ett korrekt sätt, men frågan är hur den nya bostaden ser ut. Barometern-OT skriver i den här artikeln om hur en ny hyresgäst själv fick städa lägenheten. Det är ju inte alls så roligt, speciellt om du också själv har städat ditt gamla hem.

Därför ska du vara noga med att besiktningen blir gjord som den ska. Om du kan vara närvarande och kommentera är det allra bästa. Men innan du flyttar över dina saker har du i alla fall rätt att se lägenheten eller huset. Lita inte på löften om att det ska bli gjort eller att du ska bli kompenserad. Det är bättre att kunna flytta in i ett rent hem, i alla fall tycker jag det.

Att anlita en flyttfirma

Om sanningen ska fram så har jag bestämt mig för att skaffa någon för veckostädningen också. Det var så skönt att slippa tänka på det hela, och jag måste erkänna att de städar bättre än vad jag själv gör. Eventuellt ska jag kontakta dem för julstädningen, det kan vara skönt att få hela hemmet genomgånget någon gång om året.

Helt klart kommer jag alltid att boka in städning i samband med en flytt. Jag har inga planer på att flytta inom den närmaste framtiden, men man vet aldrig. Skulle det bli aktuellt så vet jag i alla fall vad jag har att tackla. Listorna ska skrivas och kartongerna packas. Men det är i princip allt jag kommer att göra själv. Resten får flyttfirman ta hand om.