Parterapeuten varnar; många separerar i onödan

Senior couple ripped apart due to relationship difficulties

Jag tror nog att jag talar för det stora flertalet av befolkningen om jag säger att alla har problem i sina relationer. Det finns nog inte ett par som aldrig har bråkat, även om det kanske inte spårat ur helt och hållet. Mänskliga relationer rent allmänt är komplicerade och med en partner så blir du både sårbar och mäktig. Det är en fantastisk upplevelse att ha någon så nära dig, men när det går fel så känns det verkligen.

Tyvärr är det många som ger upp i förtid. Ett bra förhållande är värt att kämpa för, tänk bara på hur du kände dig i början. Jag kommer fortfarande ihåg när vi först blev ihop och det är ett minne som jag håller nära mig som en skatt. Därför är det tråkigt att läsa hur många separerar i onödan. När det kanske finns hjälp att få som verkligen fungerar.

Goda råd från experterna

Det kan kännas dumt att gå till en professionell rådgivare. Du kanske känner att du fallit långt och att det är något fel på dig. Men så är absolut inte fallet. Istället visar det att du satsar på något som är värdefullt och som kan repareras. I de allra flesta fallen så har det inte gått så långt att du måste ge upp hoppet. Caroline Kraus är psykolog i Vasastan i Stockholm.

Jag tror att det kan hjälpa att prata med en utomstående person. Någon som inte är känslomässigt involverad och inte tar någons sida. Speciellt då en person som har den utbildning som krävs för att kunna komma med goda råd. Ofta så kan de ta fram positiva saker i relationen som du själv inte har tänkt på. På den här sidan hittar du parterapi i Stockholm.

Koncentrera dig på det positiva

För ofta så har du glömt hur det kändes i början. Vad det var som fick dig att dras till den andre personen. Själv har jag märkt att vissa låtar eller dofter kan få mig att minnas. På en av våra första dejtar så åt vi kebab. Inte särskilt romantiskt men vi var unga och det var exotiskt. Fortfarande när jag går förbi en kebab bar så känns det något djupt inne i hjärtat. Det är inte medvetet och är ingenting som ger mig den där fantastiska kärleksupplevelsen. Men det är en liten detalj som är positiv och gör mig glad.

Expressen skriver i den här artikeln om hur forskare tror att många separerar i onödan. Det ligger en hel del sanning i det. Många av mina kompisar har fått problem i sitt äktenskap eller relation när de får barn. Det låter kanske konstigt eftersom det är en av de bästa saker som kan hända dig. Men poängen är den att de blir så trötta, rent fysiskt, att de inte orkar med varandra. Livet blir bara en lång dag med blöjbyten och matning. För att sedan bli en lång natt med amning och kolik.

Därför ska du snabbt söka hjälp om du märker att något börjar bli svårt i din relation. Till att börja med kanske det räcker med att prata ut med varandra. Försöka få till en dialog utan att bråka. Helst då när bägge två är någorlunda utvilade och upplagda. Men om det inte räcker så ska man gå till professionellt utbildade personer som kan ge dig det där lilla extra. Jag tror på psykologer och terapeuter. De gör sitt jobb, och vi kan dra nytta av det. I en artikel i Enköpings-Posten kan man läsa om hur parterapi gör verklig skillnad.

251-6-2-parterapi-inte-skiljas-sa-latt

Terapi för alla sorter

Det är mycket som händer och sker i det undermedvetna. Vi är inte riktigt med på alla noter, även om vi försöker ha kontroll över livet. Sedan finns det ju allt bagage som vi alla bär med oss. Jag hade en ganska normal barndom men det finns alltid något som har blivit kvar i sinnet. Inte så att du går runt och tänker på det, men det kan påverka hur du reagerar på olika situationer.

Egentligen är ju det allra bästa när du och din partner kan ta itu med problemen vartefter de uppstår. Att ni är öppna med varandra och försöker få fram de allra innersta tankarna och känslorna. Det kan göra ont, och vara svårt. Men det är värt ansträngningen. En god relation är bland det bästa som finns. Du vet att det finns någon där för dig i alla väder.

En person som inte är perfekt och som du ibland har meningsutbyten med. Men som älskar dig tillräckligt för att lösa problemen och gå framåt. Det är inte en enkelriktad väg. En relation är kombinationen av två personer som är villiga att försöka och snabba till att förlåta. Och som kanske någon gång ibland behöver utomstående hjälp, allt för att rädda sitt värdefulla förhållande.