Så får du smidig mögelsanering

1582-1

Det låter ganska läskigt med mögelsanering och det är faktiskt inte det allra roligaste. Men alternativet är inte något du vill tänka på, för mögel kan vara ganska farligt. Bara små mängder kan förorsaka stora skador. Dels på ditt hus, men framför allt hos de som bor i det. Därför gäller det att komma igång med en sanering så fort du upptäcker fukt och mögel.

Men sedan ska ju alla tillbaka till byggnaden. Vare sig det handlar om ett privat hem, skola eller företag så behöver saneringen ske smidigt. Du ska inte behöva vänta allt för länge på att innemiljön ska bli sund igen. Och de som jobbar där måste respektera omgivningarna. Tanken är att det ska bli bättre, och inte att du ska få en massa extra jobb.

Förhindra att möglet får fäste

Det allra bästa är naturligtvis om huset inte behöver saneras över huvud taget. Om du kan ha en väl ventilerad och frisk byggnad. Avfuktningsteknik jobbar med ventilation för hem och kontorslokaler. Även om det inte ser så bra ut från början så kan de installera allt sådant som behövs för att luften ska cirkulera ordentligt. De kan mäta fukten och komma med förslag på hur du kan göra byggnaden sundare. Ett par ventiler på rätt plats kan skapa ett självdrag som gör att luften cirkulerar som den ska.

Men om det värsta skulle hända och det blir fuktskador och mögel så är det bäst att låta proffsen få ta hand om det. En mögelsanering kan ta lite tid, men det allra viktigaste är att det blir helt rent. Först ska möglet tas bort, men sedan måste huset också förberedas och saneras så att ingenting kommer tillbaka. Mögel flyger med luften så det är viktigt att vara försiktig och inte bara börja torka bort den. En kostnadsfri offert för sanering gör att processen känns trygg. Välj en firma som ger dig fullständig service och som har ett professionellt bemötande.

1582-2

Ingen kan känna sig säker

Det här med mögel är ganska tråkigt, och något som du bör vara medveten om. För allra bästa resultat får man om möglet upptäcks så fort som möjligt. Alla sorters byggnader kan drabbas, även om vissa delar av dem är mer benägna att dra till sig fukt. Kallvindar och källare är kända för att lukta illa och ha en tendens att få mögel. Men det är inte bara där du kan drabbas, så en regelbunden inspektion kan vara av nytta. Dalademokraten skriver här om hur viktiga lokaler ibland behöver mögelsanering.

De senaste åren har somrarna varit varma och vintrarna milda. Många tycker det är skönt och har njutit av det fina vädret. Tyvärr har det påverkat många hus som inte får chansen att torka ut. Tidigare var de torra och kalla vintrarna en period som huset mådde bra av. Nu är det varmt och fuktigt nästan hela året om. Resultatet har blivit mögel på nya ställen eller i större omfattning. Det lönar sig därför att ha full kontroll över ditt hus. Anlita någon för att inspektera om du känner dig osäker. Det är väl värt ansträngningen. För mögel är något som man verkligen ska undvika.

Ta hand om möglet

Så fort du upptäcker mögel bör det tas bort. Sporerna sprids via luften och kan förorsaka svåra sjukdomar. Astma, allergier och infektioner i luftrören är bara några av de vanligaste symptomen. Det är faktiskt sjukdomarna som har lett många till att undersöka huset lite närmare, för det verkar hopplöst när barnen är kontinuerligt dåliga. Inomhusmiljön är så viktig för att alla ska må bra. Du måste inte bara se upp med mögel, utan frisk luft är ett måste för hälsan. Sveriges Radio uppmärksammar i detta inslag vikten av smidig mögelsanering.

Mögel kan också förstöra själva byggnaden. Det fräter på något sätt bort byggmaterialen och gör dem ännu mer öppna för invasion av fukt. Plus att det är så fult. Ingen tycker om en byggnad som drabbats av mögel, det är ohälsosamt och missprydande.

Om det skulle bli dags för sanering ska du välja en bra firma. Någon som verkligen kan sina saker och som gör det helt rent. Gärna någon som är snabb och inte förstör din inredning så mycket heller. För sedan ska du ju tillbaka till byggnaden. En del skolor har tvingats köpa nya möbler och börja om helt från början. Inte så roligt när du väntat flera månader på att få komma tillbaka till din vanliga miljö. Ta upp saken med saneringsfirman redan på ett tidigt stadium så att ni kan komma överens om vad som gäller.

1582-3

Hur du skyddar ditt hus

Bra ventilering är alltså det allra första steget. Sätt gärna in lite extra utrustning i badrummet och köket. De är av naturen fuktiga miljöer där det kan vara lätt för möglet att få fäste. Runt fönstren är ett annat ställe där du gärna upptäcker det först. Här handlar det ofta om dålig isolering som skapar stort fall i temperaturen.

I vissa rum kan det vara bra med en luftavfuktare. Det är en maskin som i princip suger åt sig fukten och förvandlar den till vatten. Du måste regelbundet tömma behållaren och då kan du mäta hur mycket fukt det är i rummet. Men det är alltid bättre att få den i maskinen än att den sätter sig i väggarna. Har du hus kan du på hösten, i början av den kalla säsongen, låta värmen komma nerifrån källaren om det är möjligt. På det sättet torkar du ur det utrymmet, vilket kan hålla sig bra till nästa år.

Ofta så kan det räcka med dessa små detaljer. Det är klart att du alltid ska vädra ur huset, det är nog något som de flesta gör redan. Skapa hellre ett stort drag som får dra igenom hemmet, istället för att ha en liten springa öppen hela dagen. Allergierna har ökat de senaste åren och en allt för instängd innemiljö kan vara orsaken. Plus att alla möbler avger så många kemikalier, och även målarfärgen på väggen. Allt detta får du bort med bra ventilation.