Så hjälper skratt som profylax  

1401-1

Att föda barn är en upplevelse som du aldrig glömmer. Om din partner är närvarande kan det föra er närmare samman. Samtidigt så är det en händelse som många fasar för. Det är fullt med skrämmande historier om vad som kan ske när du föder barn. Även om mycket av detta är sant så kan du med en del förberedelse inte bara klara av födseln utan också njuta av den.

Det är naturligt att föda barn. Kvinnor har gjort det i flera tusen år. Men alla upplever det inte på samma sätt och för en del är rädslan under graviditeten förlamande. Den kan ta bort en stor del av den glädje du känner för det nya livet som växer i magen. Därför rekommenderas det att ta profylaxkurser. Att lära sig mer om födslar och hur du ska hantera den. En liten detalj som helt och hållet kan förändra hur du möter födseln. Något som kan göra dig lugn och tillåter dig att njuta av privilegiet att bära fram ett barn.

Roligt att föda barn

Du kan inte förbereda dig för allt som har att göra med en födsel. Mycket hänger på din kropp och bebisen, okända faktorer som du inte märker förrän det är dags. Detta i sig själv kan leda till stress för personer som är vana vid att ha total kontroll över sina liv. Men du kan vara förberedd på flera av de tekniska detaljerna. Bland annat är det möjligt att besöka en förlossningsavdelning i god tid innan det är dags för dig själv. Se vad de har för utrustning och få en känsla för omgivningarna.

Genom att gå en profylaxkurs kommer du att ha ett viktigt redskap för att göra det lättare och roligare att föda barn. Du får lära dig tips om hur du kan samarbeta med din kropp istället för att bli helt uppslukad av smärtor och känslor. När du känner paniken komma krypande är det tröstande att ha en gedigen kurs i bakhuvudet. Den kommer att hjälpa dig något alldeles oerhört. Du hittar profylaxkurser online av Föda Utan Rädsla.

1401-2

Ta dig tid att förbereda

När blodprovet är positivt och du är säker på att du väntar barn så reagerar folk lite olika. Många börjar frenetiskt att inreda barnkammaren. De vill att den ska vara perfekt och välkomnande. Det är fantastiskt roligt att köpa möbler och tapeter, även om många väntar med färgvalet tills de vet om det är en flicka eller pojke. Små kläder, skötbordet, blöjor och gärna en gungstol. Andra är inte lika intresserade av att barnet ska ha sitt eget rum eller att det ska vara så speciellt. De skaffar en bra säng och gärna en barnvagn, men annars väntar de med de stora förändringarna.

Något som alla bör ta sig tid till är dock att förbereda själva födseln. En viktig del av graviditeten är att äta sunt och motionera. Vartefter som magen växer blir det allt svårare att röra på sig. Men så vida du inte har komplikationer och doktorn rekommenderar vila så kan allt det du gör nu vara till hjälp vid födseln. Om du är frisk och sund är det lättare att föda barn.

En födsel är alltid en stor påfrestning på kroppen. Samtidigt har du alla känslomässiga och mentala tankar som uppstår vid en graviditet. Därför bör en del av förberedelserna inkludera en profylaxkurs. Det tar inte så lång tid men kan göra stor skillnad när den stora dagen äntligen kommer. Gå profylaxutbildning och känn dig trygg under förlossningen.

Hur skratt kan hjälpa dig

När du ligger där med värkar kanske skratt inte är det första som kommer upp i dina tankar. Men forskning har visat att om du är väl förberedd och lyckas fokusera på det positiva med att föda barn så har du kommit en bra bit på vägen. En vanlig födsel måste inte vara traumatisk, utan du kan faktiskt njuta av att välkomna din lilla bebis.

Skövde Nyheter skriver i en artikel om skratt som profylax. Barnmorskor med lång erfarenhet håller föreläsningar och kurser. De har sett vilken kontrast det är mellan föräldrar som är förberedda och de som inte tagit sig tid att göra något innan födseln. Helt klart kan du alltid föda utan några kurser eller nymålade barnkammare. Personalen på BB är alltid där för att hjälpa till och vägleda dig. Men för att det ska bli bättre för dig själv och din partner så är en profylaxkurs verkligen en bra investering.

Vad gäller i din kommun?

Varje del av landet har sina egna regler om friskvårdsbidrag och vad de kan användas till. Har du tur så bor du i en kommun där du kan utnyttja denna förmån för att bli bättre förberedd på födseln. Både för att gå kurser men också för att ta en omgång hos sjukgymnasten. Om att använda friskvårdsbidraget till en profylaxkurs. Läs mer i denna artikel på Sveriges Radio.

Det är lättare om du inte behöver betala allting själv. Att skaffa barn kan vara nog så dyrt. Trots barnbidrag och födelsepengar så blir det en ökad kostnad för familjen. Du kan klara dig med få saker, kanske köpa begagnat eller ärva från familj och vänner. Men vissa saker är nödvändiga. Moderns välbefinnande bör alltid ligga i fokus, och naturligtvis ska den lille få allt som behövs före och efter födseln.

Många väljer att jobba fram tills det är dags. Dels är det bra att hålla igång. Men det kan också vara långtråkigt att gå hemma utan att vara sjuk. Samtidigt ska du passa på att vila så mycket som möjligt, speciellt den sista månaden. När barnet kommer så finns det ingen utväg. Det blir sömnlösa nätter under lång tid framöver. Nyckeln till det hela är balans. Ta hand om dig själv och familjen, det är det allra viktigaste under denna period.

1401-3

Föda utan rädsla men med glädje

När värkarna sätter igång vet du inte hur lång tid du har på dig innan bebisen kommer ut. Det kan ta några timmar, men också ett par dygn. Hur pass stark du är kan vara avgörande för hur mycket du orkar med. Stöd från din partner eller någon annan viktig person i ditt liv är också viktigt. En del vill ha hela familjen närvarande, medan andra helst vill vara ensamma med barnets far.

Hur du sitter, ligger och andas kan göra det lättare för dig att klara av födseln. Vare sig du väljer att ta smärtstillande medicin eller inte så kan en kontrollerad andning ge dig ett enormt stöd. Om du glömmer bort hur du ska göra på grund av smärtorna så kan din partner påminna dig. Därför brukar det vara bra att gå kursen tillsammans, i god tid innan det är dags att föda.

Det kan vara en stor utmaning att föda barn. Ju bättre förberedd du är desto lättare blir det. Du kommer alltid att ha ont, det går inte att komma ifrån. Men hur du upplever smärtan och födseln kan påverkas positivt av att du är förberedd. Det kan bli den där härliga erfarenheten som du läser om ibland. Att välkomna ett nytt liv till världen är en unik möjlighet. Gör det bästa av tillfället genom att veta hur du ska klara av det.