Så räddar du raderad information i mobilen

599-1

Den digitala teknologin är helt fantastisk och få skulle kunna tänka sig att leva utan datorer och mobiltelefoner. Jag chattar med kompisarna och messar min familj så gott som dagligen. Surfar på internet och köper nya kläder eller annat vi behöver. Allt sker på nätet eller via mobilen. Detta har gjort livet så mycket enklare på många sätt och vis. Men samtidigt så har det lett till ett relativt sårbart samhälle där nästan vem som helst kan ta del av din information. För att inte tala om när du själv tappar mobilen eller trycker på radera av misstag.

Det sistnämnda tror jag är något som de flesta av oss känner igen. Du lägger telefonen i bakfickan och sätter dig sedan ner på en pinnstol. Eller så försöker du öppna bildörren samtidigt som du pratar i telefon och den rasar i marken med en stor smäll. Några av mina kompisar har fått sina meddelanden raderade av klåfingriga små barn. Och så vidare, listan på vad som kan ske med in telefon är egentligen oändlig. Men även möjligheterna att få tillbaka din information är ganska många, så allt är inte förlorat.

Ge inte upp hoppet

Naturligtvis ska du vara försiktig med dina enheter. Vare sig det handlar om datorer eller mobiltelefoner så är det inte leksaker. Även om alla vi föräldrar vet hur smarta små barn är nu för tiden. Men vad som helst kan som sagt hända, och det beror inte alltid på att du varit oförsiktig. Det viktiga är ju sedan hur du kan rädda dina filer och annat. Få tillbaka raderade sms och slipp att oroa dig för att förlora viktig information. Detta är som musik för mina öron för jag har så mycket lagrat på min mobil. De flesta lever sina liv med en fot i cybervärlden, så gott som ingen jag känner håller på med papperskopior och sånt.

Som tur är finns det folk som älskar forensik och annat som kan vara till nytta för oss vanliga dödliga. De tycker det är fantastiskt intressant att hitta fram information som du trodde var borta för evigt och att se vilka vägar den vandrat. Jag säger att det är tur för oss eftersom detta är något som ligger bra över min horisont. Men det är bra att veta att möjligheterna finns där, så att det inte blir panik om något händer. Ibas är lösningen.

599-2

Vad kan du göra själv?

Men redan innan du vänder dig till experterna så kan du försöka få tillbaka dina saker själv. Precis som du gör med dina datorer så kan du sätta telefonen på automatisk uppbackning. Många använder sig här av molntjänster eftersom allting inte får plats i mobilen. Men det är en bra vana som gör det lättare för dig att hitta fram till allt som är ditt. MacWorld rapporterar i den här artikeln om hur du räddar raderad information i mobilen.

När du läser om det så är det faktiskt ganska lätt, men gärna något som du måste tänka på i förväg. Det kan löna sig att prata igenom det med en expert och sedan följa de råd du får. Jag har märkt att mina vänners tonårsdöttrar är ganska bra insatta annars, de är ju helt beroende av sitt sociala liv online. Vad de också är mycket noga med är att radera det som inte är tänkt för någon annans ögon. De är supersnabba, bara någon sekund efter att ett sms kommit så är det borta.

Jag är inte lika fanatisk som dem, har inte så många hemligheter. Men när jag byter telefon så tycker jag om att tömma den helt och hållet, så att jag kan ge bort mobilen till någon annan. Först för jag naturligtvis över allt det jag vill behålla, ofta genom att helt enkelt ta ut minneskortet. Men sedan finns det vissa steg du kan ta för att allt personligt ska försvinna från telefonen. Du kan radera din mobil innan du gör dig av med den. Läs mer i den här artikeln i PC För Alla.

Mycket roligt med mobilen

De allra flesta använder ju sin mobil till mycket nu för tiden. Själv så tycker jag om att sitta och surfa runt på nätet när jag står i kö. Som när du väntar på din tur hos doktorn, till exempel, eller pendlar till jobbet. Då passar jag på att messa, kolla in de sociala nätverken och se lite närmare på vilka kläder jag ska köpa till barnen. För mig så är det ett sätt att slappna av och mobilen har du ju alltid i fickan eller väskan.

599-3

Därför är det inte heller så konstigt att det lätt kan bli panik om du tror att din information försvunnit. Men det är ju inte så allvarligt när det kommer till kritan, i alla fall inte i de flesta tillfällen. Du kan få tillbaka din information, även om det kan vara lite knepigt. Fem saker som aldrig kan raderas från din telefon. Läs mer på den här sidan i Veckans Affärer.

Ta hand om din mobil

Idag så anses en fin mobiltelefon inte längre vara en enorm investering. Men det handlar i alla fall om ganska stora summor pengar. Det känns inte så mycket eftersom många av oss köper den på avbetalning. Jag har både telefon och trafik på samma räkning, och inte spelar det mig någon roll om det tar år innan telefonen är helt betald. Däremot så tycker jag att det är bra att vara försiktig med dina saker, vare sig de är dyra eller inte. Detta inkluderar min mobil.

Vad både jag och många andra tycker är ännu viktigare är dock att din information inte försvinner. Jag vill kunna vara säker på att det jag sparar i mobilen finns där för mig. Även om jag skulle lyckas göra något fel och telefonen går sönder. Eller vad som helst händer med den. Därför är det skönt att veta att det finns hopp, att forensiken kommit så pass långt att de kan hitta fram mina gamla sms och annat som jag vill spara.

Jag vet att många använder dessa tjänster i samband med en skilsmässa eller ett brott. Men ibland kan det ju också vara fråga om ett meddelande från en kär vän som gått bort eller något som du absolut inte vill förlora. Framför allt så är det en fråga om sådant som du personligen vill behålla. Därför har jag en molntjänst för att backa upp en hel del, så att jag lätt ska kunna komma åt det. Men om det värsta skulle hända så vet jag i alla fall vart jag ska vända mig.