Så reser du billigt till Stockholm på sportlovet

748-1

Ja, så var det dags för sportlov igen. Jag tycker så mycket om den där veckan som hoppar fram ett tag efter jul. Du känner verkligen att det är dags för lite vila, eller roliga aktiviteter för den delen. Jullovet har du redan glömt och på jobbet har du säkert haft mycket att göra. Det gälle att komma ikapp efter den långa ledigheten. Så när februari kommer och sportlovet börjar närma sig så ser jag verkligen fram emot det.

Det är klart att om du inte har barn så kanske inte sportlovet betyder så mycket. Men jag tror att de flesta har behov av en liten paus då och då. Det gör att du jobbar så mycket bättre när du kommer tillbaka. Vare sig du bara slappar eller har en aktiv ledighet så gör det bra för själen. Därför ser jag alltid till att ta ledigt från jobbet när det är sportlov. Det ska nämligen jag tillbringa med min dotter, och vi suger ut varje minut av veckan.

Roligt med vintriga storstäder

Det är klart att du ska åka skidor på sportlovet. Om det är vad du tycker om. Jag har nog gjort det en hel del i mina dar, men ibland är det roligt att pröva på något nytt. När min tjej var riktigt liten så stannade vi bara hemma och lekte så mycket som möjligt. När det finns snö är det mycket roligare, för då kan du vara i pulkabacken både morgon och kväll. Beroende på åldern så kan du kanske inte stanna så länge, men efter lunch och en liten eftermiddagslur så var vi redo igen.

748-2

Men när hon blir ännu större skulle jag vilja att vi ser världen tillsammans. Kanske besöka olika städer och uppleva allt vad de har att erbjuda. Många av de europeiska huvudstäderna är mycket vackra även vintertid, och det finns så mycket att se. När det är riktigt kallt eller regnigt får vi väl besöka ett spa eller museum. Jag tröttnar aldrig på att gå runt i städer och se på allt det fina som finns där. Och det inkluderar vår alldeles egen huvudstad.  Hotell Stockholm är populära sökord på Internet för de tusentals turister som varje år besöker staden.

En vecka eller några dagar i Stockholm är alltid roligt, oavsett årstiden. På vintern är det så vackert med alla ljusslingor och dekorationer de sätter upp. Nu har det blivit populärt med stora bollar av ljus som hänger ner från träden. Vilken stämning det skapar på ruggiga vinterkvällar. I februari och mars kan det också vara fullt av snö, och då ökar möjligheterna för härliga aktiviteter i denna härliga stad. Du kan klicka här för att boka ditt sportlov i Stockholm.

Vad ska vi göra idag?

Jag har funnit att det lönar sig att skriva listor. Egentligen gör jag det i varje del av mitt liv. Noggranna listor på allt jag ska handla, andra listor för sådant som måste göras i hemmet, och så vidare. Därför faller det sig helt naturligt att också planera och skriva ner vad vi ska göra på lovet. Inte alla små detaljer naturligtvis, men i stora drag. För jag tycker om att hinna med en del, både lek och kultur. I det här inslaget i Sveriges Radio kan du höra om vikten av aktiviteter under sportlovet.

Vare sig du åker skidor eller går på museer så handlar det ju om ett aktivt sportlov. Och det är precis vad barnen behöver, för att inte tala om oss vuxna. Därför är det ganska fint att se hur många föräldrar som tar ledigt den här veckan och reser bort med hela familjen. Det är klart att en skidsemester lockar. Sälen och Åre har länge varit populära resmål som inte ligger så långt bort. Annars så finns ju alltid alperna bara några timmars flygresa bort.

748-3

Råd att fira sportlov

Men det har visat sig att en skidresa är mycket dyrare än om du åker till sol och bad under sportlovet. Även om det ligger lite längre bort. Bland annat har det väl med att göra att skidåkning inte är den allra billigaste sporten. Förutom själva resan och hotellet så ska du ju ha liftkort och annat som kostar pengar. Expressen tipsar i den här artikeln om de billigaste resorna på sportlovet.

Jag vet inte riktigt vad jag skulle vilja välja. Naturligtvis tycker jag om att bada, men en vintersemester lockar också. Du kan inte åka skidor på sommaren, men du kan bada året om. Ifall du reser bort vill säga. Samtidigt så känns det lite synd att inte utnyttja vintern fullt ut. De senaste åren har den inte varit allt för sträng, i alla fall inte överallt. Jag saknar mina barndoms vintrar då det var mer snö och kallt under längre perioder. Vi lekte mycket mer utomhus på den tiden, eller i alla fall så känns det så.

Satsa på städerna

Jag tror nog att storstäderna vinner. Ett sportlov i Stockholm kan innebära så mycket, och inte bara för att det är en av de vackraste städerna jag sett. Det kulturella utbudet är något alldeles enormt, både för små och stora. Till och med Vasamuseet har en särskild film för de riktigt små och en rolig besöksstig för familjer. Du kan röra de olika sakerna och pröva på hur det var för nästan 400 år sedan till sjöss. Och det är bara ett museum, så valmöjligheterna finns där.

När du reser med barn har jag funnit att det kan löna sig med en liten vilostund då och då. De orkar inte ta in alla intryck och gå runt allt för mycket. Men en eftermiddag på badhuset kan ge hela familjen mer energi och ladda batterierna. Jag ser alltid till att boka ett bra hotell också, så att vi verkligen kan sova gott och ha det trevligt. Stockholm på sportlovet låter som en bra ide’. Sedan kan vi ta Prag nästa år, eller varför inte London? Vi har gott om tid och många sportlov att se fram emot.