Så skyddar du dig mot vinden med glasräcken  

503-1

Jag älskar att kunna sitta utomhus under sommarhalvåret. Om det inte hade varit så kallt under vintern hade jag nog fortsatt att ta min kaffepaus ute på balkongen hela året om. Det känns både avslappnande och uppfriskande att sitta ute och fika, eller göra vad som helst. Att sitta ute och läsa är ju också skönt, och ibland tar jag med mig datorn ut så jag kan komma ikapp med allting online.

Men även på sommaren så kan ibland vinden vara ett problem. Solen skiner och himlen är blå, men när det blåser så fryser du ändå. När det är som värst sätter jag mig lite lägre så att blåsten inte får tag på mig. Problemet är dock då att jag inte ser utsikten lika bra. I en heminredningstidning såg jag den perfekta lösningen, nämligen ett räcke som är gjort av glas.

Den allra senaste trenden

Att glas hör till det allra senaste vet nog alla om vid det här laget. det är också därför som det är med i tidningar och reportage. Egentligen vet jag inte om det är den allra senaste trenden, för den har faktiskt funnits ett tag. Men det verkar inte vara något som kommer att försvinna och ge plats till något nytt. Nej, jag är övertygad om att glas i heminredning och byggnader är här för att stanna.  Och du kan ju ha det på så många olika ställen.

Ett glasräcke utan stolpar är en snygg detalj i ditt hem. Både utomhus och inne i hemmet så kan ett smakfullt räcke göra stor skillnad. Många väljer även att använda det i badrummet. Många badrum är ganska trånga och jag tror att glas kan bidra till att det upplevs mer luftigt. Själv så skulle jag gärna ha mer glas i hemmet. Det är ju hållbart även om det ser tunt ut. Lätt att hålla rent också vilket alltid är ett plus. Glashem.se är den enda webbsida du behöver.

Sitta utomhus året runt

Helt klart går det inte att sitta utomhus hela året runt, såvida du inte glasar in din balkong eller uteplats vill säga. Det kan jag förstå. Däremot så tror jag ett snyggt glasräcke kan vara lösningen för resten av året. Så att du slipper huka dig mot vinden men kan sitta i lugn och ro för att bara njuta. Vestmanlands Läns Tidning rapporterar här om hur glasräcken kan skydda mot vinden.

Jag har sett några riktigt fina reportage om hur folk har hägnat in sina uteplatser med glasräcken. Ett var från skärgården, tack vare glaset så kändes det som att du satt ute på en klippa precis vid havet. En härlig upplevelse kan jag tänka mig. Andra har räcket som skydd mot vind och annat ut mot trädgården. Om du har ett fält eller äng i närheten så kan det blåsa nog så mycket.

Ett räcke är ju inte bara till för att markera var uteplatsen eller verandan är. Många tycker det känns tryggare med en avgränsning, speciellt om det är skillnad i marknivån. Det håller möbler och småbarn på plats, så att de inte försvinner ut i det gröna. Men samtidigt så vill du kanske inte att det ska upplevas som ett helt avskilt rum. Jag är nog inte den enda som trivs med att sitta ute så mycket som möjligt.

503-2

Flera möjligheter med glasräcken

Många av de nya bostäder som byggs har snygga, moderna detaljer. Glas är ett vanligt material som kommer igen ofta. Samtidigt så har flera arkitekter och byggherrar börjat tänka utanför det vanliga. De kommer upp med fantastiska lösningar där du kan utnyttja så gott som varje del av huset. Takterrasser har blivit populärt och vad är då bättre än ett glasräcke? Folk betalar gärna extra pengar för att få bo i en liknande lägenhet. Lite som i Amerika eller andra länder.

Men glas kan också vara ett sätt att utnyttja utrymmen som annars inte är passande. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur Malmös högsta förskola får ett långt glasräcke. Här planerar de en häftig lekplats och mycket annat för barn i innerstaden. Jag tycker det låter fantastiskt och skulle helt klart skriva in mina barn där.

Nya möjligheter varje dag

Allt detta visar ju bara hur det går att göra så mycket om du bara låter fantasin flöda. Jag tror också att du måste känna till ditt yrke eller material ordentligt. Detta är ju samma sak om du jobbar med trä eller glas, att veta vad som är möjligt rent praktiskt. Men sedan är det ofta en fråga om att prova på olika kombinationer och pröva sig fram. Och framför allt aldrig säga att något är omöjligt. Resultatet är alla de snygga glasräcken och andra detaljer som nu finns tillgängliga på marknaden, till skydd mot både vind och annat.