Så står jurister upp mot sexuella trakasserier  

1320-1

Runt om i världen så finns det flera olika former av orättvisa. En del är mycket tunga, som i diktaturer eller länder med utspridd laglöshet. Du kan inte jämföra hur det är att leva i liknande land med vad som sker i till exempel Sverige. Men överallt så är det viktigt att stå upp för det som är rätt. En del säger att tystnad är samtycke. Även om inte alla håller med om detta så ligger det något i uttrycket.

Genom att kämpa mot orättvisor av olika slag kan du bidra till att samhället blir bättre att leva i. Något som fått stor spridning den senaste tiden är sexuella trakasserier mot kvinnor. Hashtaggen Me too har blivit välkänd, med miljontals kvinnor som stått fram och berättat sina historier. Många jurister har slutit sig till leden i kampen mot otillbörliga kommentarer och uppförande.

Duktiga advokater som jobbar hårt

Det är inte alla män som tar sig friheter. De allra flesta sköter sitt och jobbar hårt. Om de har kvinnliga kollegor så behandlar de dem väl. Lika väl som de är artiga och professionella mot sina manliga medarbetare. Som tur är så har många arbetsplatser en bra stämning med respekt och ett gemensamt mål. Alla jobbar för att firman ska gå framåt. RiVe Juridiska Byrå. En del har till och med specialiserat sig på att ta upp fall som har att göra med olika former av trakasserier.

Ett stort antal advokatbyråer jobbar inom ett visst område. De har experter som kan dess lagar och som känner till hur branschen fungerar. Andra jurister trivs bäst med allmänna frågor. De tar upp allt som kommer deras väg, såvida det inte är något som bäst bör hanteras av en specialist. Ibland kan du ha ett team av jurister på samma advokatbyrå så att det alltid finns någon till hands som kan en viss sak lite bättre.

Bättre behandling av kvinnor

Män och kvinnor är inte likadana. De kan vara minst lika smarta, för intelligens har ingenting med kön att göra. Men det finns en del situationer som bara inkluderar kvinnor. Som att vara gravid och föda barn. Här ger lagen en kvinna chansen att ta ledigt och njuta av bebisen. Ta hand om sig själv och bli riktigt stark innan hon kommer tillbaka till jobbet. Men det är inte alltid som detta respekteras.

Jobbade som hästskötare – får inte komma tillbaka efter föräldraledighet. Detta är ett ärende som Rive arbetat på. Detta är en form av trakasseri som inte bör förekomma. Naturligtvis kan det vara svårt för en firma att hitta en tillfällig vikarie vid mammaledighet. Men det betyder inte att du kan vägra mamman att komma tillbaka till jobbet när hennes ledighet är över. Detta är verkligen ett ärende som juristerna bör ta på allvar. För tyvärr är det inte alls ovanligt att något liknande sker.

1320-2

Inte ta sig friheter

Trakasserier kan ta sig uttryck på olika sätt. De grövsta exemplen kan innebära att du måste stå ut med sexuella närmanden för att inte mista jobbet. Men det behöver inte vara så extremt för att en kvinna ska må dåligt på jobbet. Ibland räcker det med att någon tar sig friheten att kommentera på hennes kropp. Eller den där till synes ofrivilliga vidrörandet, som sedan upprepar sig om och om igen. Små saker som kan göra stor skada. Så står jurister upp mot sexuella trakasserier. Läs mer i denna artikel i Expressen.

Det är bra när jurister tar upp dessa frågor. De kan lagen och vet precis hur den ska tillämpas. Ibland så säger kvinnor ingenting för de tror att de inte har några rättigheter. Men om samma man anklagas av flera olika kvinnliga medarbetare så kanske ledningen reagerar. Eller så har han gått allt för långt i lagens ögon och kan faktiskt straffas.

Jurister som jobbar hårt

Dagligen så begås det både stora och små brott. Här finns det behov av jurister. Samtidigt så är det vanligt att kontakta dem för att förhindra missförstånd eller problem. En så vanlig sak som att skriva kontrakt för köp av bostad kräver ofta en bra jurist. Entreprenörer kommunicerar gärna genom sin advokat för att det inte ska uppstå missförstånd eller någon blir lurad.

Plus att alla de situationer när någon utsatts för sexuella trakasserier kräver ett ingripande. Det är ju inte alltid som det drabbar kvinnor, även om det verkar vara det vanligaste. SVT rapporterar i denna artikel om hur jurister inom digitala branscher har bråda dagar. Detta är ett område sin skapat nya arbetstillfällen och intressanta fall. Den digitala världen är fortfarande under utveckling vilket leder till nya situationer nästan hela tiden.

Dags att stå upp

Precis som kvinnor runt om i världen har valt att stå upp för sig själva så har många kvinnliga jurister gjort det samma. Me Too har ingenting med yrke eller inkomst att göra. Och även om den riktar sig till kvinnor så ska inte mäns diskriminering undervärderas. Grundtanken är att alla förtjänar respekt. Om du behandlar din hund väl så finns det ingen anledning att inte vara minst lika snäll mot dina medarbetare.

Jurister, tillsammans med människor från olika bakgrund, står upp mot sexuella trakasserier. De kan gå ännu lite längre genom att på laglig väg möta de som inte uppför sig helt korrekt. Hjälpa alla som utsatts för trakasserier att inte ge upp utan vara starka. Med en bra jurist vid din sida kan du komma långt.