Så undviker du Sveriges dyraste fritidshus

796-1

Jag tror att det var på 1950-talet som konceptet sommarstuga fick rot i det svenska samhället. Helt klart så hade det blivit status någon gång på 70-talet. Egentligen är det en ganska bra lösning. Du kan bo och jobba inne i stan, där allting finns runt hörnet. Sedan åker du ut och slappnar av i det gröna under helger och skollov. För mig låter det helt perfekt.

Vår dröm är att ha en liten sommarstuga i närheten av ett vattendrag. Havet är första valet, men en liten skogssjö vore inte så illa det heller. Helst ska den inte ligga allt för långt bort, för annars så tror jag du förlorar lite av dess tjusning. Men om du hittar drömstället så kanske inte det spelar så stor roll.

En alldeles egen sommarstuga

I och med att det blivit så vanligt med fritidshus så har också tillgången ökat. Idag kan du få ett riktigt bra hus, helt nytt, för ett rimligt pris. Jag tycker det är viktigt att det inte är för litet. Tanken är ju att du ska kunna umgås med familj och vänner där. Minst ett gästrum skulle jag vilja ha, om inte en hel stuga. Mina grannar har byggt till ett litet hus på tomten för de vuxna barnen. På det sättet orkar du med varandra bättre.

Ett fritidshus på 70 kvm är en dröm för många. Det är ganska lagom tror jag. Ett stort kök och allrum, samt några väl planerade sovrum. Minst ett badrum, men gärna ett par stycken. Då kan kusinerna komma på besök med sina barn. Jag tycker också om att ta med mig barnens kompisar när vi hittar på något. Det blir lättare att göra det om det är gott om plats. För med den svenska sommaren kan du inte räkna med sol varje dag. En del somrar blir det mest fia med knuff och TV.

796-2

Med den nya lagen om att bygga hus på tomten så har du större möjligheter. Du kan bygga utan att ansöka om bygglov om stugan inte överskrider 25 kvadratmeter. Det låter inte så mycket men om du bygger högt i tak så får du plats med mycket. Du kan gå till den här sidan för att hitta pris på Attefallshus med loft. Med allt det du får göra med den kan du få en total boyta på nästan 40 kvadratmeter. Det är inte alls så illa för ett fritidshus, och många bor faktiskt i dessa hus permanent.

Dyrt med fritidshus

Det är klart att om du vill bo i de allra mest populära semesterområden så kostar det en slant. Själv skulle jag nöja mig med ett alldeles vanligt litet samhälle. Bara det finns de du behöver, sedan är det naturen som gäller. Jag tror att ute i skärgården så kan du få ge ganska mycket för en del sommarstugor. De är ju inte direkt stugor heller utan ofta är de modernare än de flesta av oss bor till vardags. Svenska Dagbladet rapporterar i en artikel om att Sveriges dyraste fritidshus ligger på en ö. Tänk att ha en hel ö för dig själv. Det vore riktigt läckert. Fast kanske lite tråkigt om du inte har stor familj eller många goda vänner med dig.

En del har ett stort behov av att vara avskilda. Jag kan förstå varför, speciellt om de är kändisar. Men även vi som är helt vanliga tycker att det är skönt att kunna gå ut på baksidan och fika utan att behöva klä upp oss. Lite avskilt ska sommarstugan ligga. Eller så får du odla en hög häck som skyddar dig mot insyn. Jag skulle nog välja syrener blandat med något annat, för jag älskar deras vackra blommor. Det är inte ordentlig sommar om jag inte får se syrener. Samtidigt så måste du inte vara helt isolerad bara för att du bor på en ö. Om ön är stor nog så brukar det finnas gott om grannar och butiker, men bara känslan av att du är så nära havet ger dig den där speciella upplevelsen.

796-3

Vad om jag inte hittar den perfekta stugan?

Ibland läser du om folk som tar på sig vansinniga projekt bara för att de har lust med det. En del älskar att snickra och dona, de tillbringar gärna hela semestern med att bygga ett litet extra fritidshus. Andra använder flera år till att fullföra sina projekt, men de har en särskild mening för dem. Aftonbladet skriver i en artikel om tjejen som byggde ett eget fritidshus på ön.

Trots att jag inte är helt handikappad med verktyg tror jag inte att jag skulle bygga min egen sommarstuga. Då verkar det mycket bättre med de nyckelfärdiga varianterna du kan få. De kostar inte så mycket och du kan redan från början välja hur de ska se ut. På sätt och vis blir det din alldeles egna stuga även om du inte designar den själv. Genom att de tar hand om allt så slipper du en massa planering och arbetsmoment.

Lyckan med att ha ett fritidshus

Sedan kommer den roliga delen med att inreda stugan. Den ska vara bekväm men behöver inte alls vara lyxig. Jag tycker det viktigaste är att få komma bort lite grann. Slippa det monotona i vardagen och göra något helt annat. Inte så att jag vill hämta vatten vid en pump. Det ska finnas el och toalett, annars blir det bara jobbigt. Men det räcker med några få möbler och saker till att börja med. Resten brukar falla sig naturligt med tiden. Du växer in i en sommarstuga, precis som i ditt hem.

Trenden med fritidshus tjänar ett viktigt syfte. Alla har behov av ombyte någon gång ibland. Vissa föredrar att resa till olika ställen och bo på hotell. Det gör jag också, i alla fall någon gång om året. Men andra tider är det skönt att bara ta sig till en sommarstuga. Att få vila upp sig utan att det blir en sådan stor sak. Så sommarstuga kanske blir mitt nästa projekt. Ska se vilka möjligheter som finns men tror jag undviker de allra dyraste.