Tänk på detta inför vinterförvaringen av din båt 

539-6-1-vinterforvaring-bat

Varje årstid har sin tjusning. Jag trivs ganska bra med vintern, men sommaren är ändå min favorittid. Naturen är inbjudande och lyxigt grön, det är som en explosion av färger och dofter. Något annat som bidrar till att jag tycker om sommaren är möjligheten att åka ut med båten. Det är en alldeles speciell känsla av frihet, den välver över mig så fort vi lämnat bryggan. Även om jag inte har tid att vara ute så länge som jag önskar så räcker det med en liten tur för att muntra upp mig för resten av dagen.

Men att ha båt är också en hel del arbete. På våren så måste du se till att den är sjöduglig. Jag föredrar plastbåtar så du inte måste hålla på och måla så mycket. Samtidigt så har träbåtar en alldeles egen tjusning, det är den äkta varan på något sätt. Men oavsett vad du har för båt så måste den köras till bryggan och sjösättas, städas ur och piffas upp för säsongen. Alla fendertar och rep måste ses över så att de håller, eventuellt bytas ut. Men allt detta hör till, det är ett av de största vårtecknen.

Säker vinterförvaring av båt

Du kan göra mycket redan på hösten för att underlätta sysslorna på våren. Genom att förvara båten väl skyddar du den mot frost och fukt, vilket verkligen kan skada en båt. Det finns smidig vinterförvaring för din båt i Göteborg. Om du täcker över den ordentligt så klarar båten av höststormar och vinterkyla. Plast är ett mycket bra alternativ, som sitter bättre än presenningar. Du krymper den med en sorts blåslampa, så att den riktigt smiter åt.

Jag har sett flera båtar med denna form av skydd, och det verkar vara riktigt effektivt. En båt är ju så mycket mer än en ekonomisk investering, även om det också är viktigt. Du kastar inte bort en massa pengar genom att inte förvara din båt på bästa sätt under vinterhalvåret. Men den betyder ju också så mycket mer. Svensk sommar är bland det bästa som finns och jag gör allt jag kan för att njuta av den. Med en båt kommer du ut i skärgården och kan riktigt öppna dina sinnen. Jag blir alltid lite lyrisk när jag pratar om sommar och båtfärder.

Nordisk plastkrympning kan svara på alla dina frågor kring vinterförvaring. Det lönar sig att tänka igenom de alternativ som finns och komma upp med den allra bästa lösningen för din båt. Jag rekommenderar alla att vara öppna för nya ide’er som kan vara bättre än vad du gjort hittills.

Ice Formation

En lång och kall vinter

Men det är inte bara själva båten eller skrovet som måste skyddas mot vintern. Batteriet och andra delar av motorn måste ses över. helst ska du ta ur batteriet och ställa det någon annanstans. Se över det med jämna mellanrum så att spänningen är tillräckligt hög. Om du tar hand om ditt batteri kan det hålla i bra många år. Återigen en investering som det lönar sig att ta hand om. Jag ställer in sådana saker i garaget, tillsammans med alla dynor och annat lösöre. Expressen tipsar här om vad du bör tänka på inför vinterförvaringen av din båt.

Helt klart kan det kosta en del att förvara båten på rätt sätt när den inte används. Ju större båt desto mer måste du betala för att lägga upp den på land. Den ska täckas över och tas om hand, på samma sätt som du ser över din bil ordentligt. Men alla dessa utgifter är nödvändiga om du snabbt vill kunna få din båt i sjön till våren. Det är ingen som har råd eller lust att köpa ny båt allt för ofta, eller fixa den bara för att du inte tagit hand om den. Expressen skriver i den här artikeln om vikten av att följa lagarna vad gäller avdrag för vinterförvaring av båten.

Var ska jag lägga upp båten?

Det finns ofta möjlighet att dra upp båten i närheten av bryggan. Många båtklubbar går samman och hyr en bit land, eller använder sin egen tomt under vintern. Andra väljer att ta med sig båten hem, men då måste du ansöka om bygglov. I vissa klubbar går de samman och hyr utrustning för att dra upp båtarna. Då har du en helg med intensiv aktivitet där alla fixar med sina båtar och ser till att de ligger säkert.

Men du ska inte tro att du kan glömma bort din båt och den ligger kvar där när du kommer. Smålandsposten rapporterar om en båt som inte sjösattes från vinterförvaringen och till slut blev hittegods. Det kan alltså löna sig att kontrollera hur båten far med jämna mellanrum. Inte bara på vintern, då du måste försäkra dig om att ingen snö eller regn kommit in. Men även på sommaren om du inte direkt lägger i båten utan låter den ligga uppe på land lite längre än de andra.

När alla båtarna är uppdragna och ligger där på rad ser det ut som en liten by med stugor. En del måste ju ligga ganska högt för att kölen ska få plats. Andra är tjocka och breda, med en liten hytt för skepparen. De minsta båtarna läggs ofta upp och ner så att det är ännu mer skyddade mot vädrets makter. Men alla har stor betydelse för sina ägare, som tar hand om dem så gott de kan.

539-6-3-saker-vinterforvaring-bat

Sköt om din båt

Jag tycke om att hålla på och fixa med båten. Det är en hel del jobb på hösten. När den dras upp och du ska täcka den ordentligt. Batteriet ska tas ur och alla saker du samlat på dig under sommaren tas hem. Men vi packar en korg med mackor och en termos varm choklad. Det blir som en liten utflykt, och vi njuter av fikat vid havsstranden. Ett sista farväl till sommaren och allt vad den innebär.

Om du säkrar din båt och täcker över den ordentligt slipper du oroa dig mer för den. Krympplast tycker jag verkar som en riktigt bra ide’ och något jag vill prova på. Då kan jag njuta av vintern i lugn och ro, utan att tänka mer på båten. Långfärdsskridskorna kommer fram, för att inte glömma skidorna. Det gäller att utnyttja varje årstid maximalt, och det bästa sättet är att sporta och vara aktiv.

Snart nog är det vår och dags att hitta fram till båten. Då blir det mer fiske och lugna turer ut i skärgården. Innan det återigen är höst och dags att packa in båten. Cirkeln fullbordas och jag ser till att suga ur det bästa ur livet hela tiden.