Tydlig trend visar att fler vill lösa cyberbrott

96-6-1-tydlig-trend-fler-losa-cyberbrott

Det låter så häftigt med ordet cyberbrott. Jag tänker automatiskt på någon intressant deckare eller TV-serie, där de löser hela brottet genom att gå igenom offrets dator. Men i verkliga livet så är det nog inte så roligt att bli utsatt för denna form av kriminalitet. De flesta har ju precis allt på sina datorer så förlusterna blir desto större.

Som alla andra så kan jag en del om datorer, det är något man använder dagligen. Men jag kan inte säga att jag är någon expert, det ligger inte riktigt för mig. Däremot så lyssnar jag noga när de vise talar och har därmed snappat upp ett och annat.

Digital säkerhet framför allt

Bland annat så är jag nästan religiöst noga med mina lösenord och användarprofiler. De ska vara så säkra och skyddade som möjligt. ett bra virusprogram är det första jag installerar och en av de saker som uppdateras med jämna mellanrum. Sedan ser jag alltid till att bara ladda ner filmer och annat från sajter som jag känner till.

Tyvärr räcker ju inte alltid dessa säkerhetsåtgärder, speciellt för de som är aktiva inom vissa branscher. Internet- och databrott bara ökar och bovarna blir allt mer sofistikerade. Det som är skönt att veta är att de snälla pojkarna är ännu smartare. De kan hitta fram till vem som stulit dina uppgifter eller läckt data på annat sätt. Du kan klicka här för att lära dig mer om digitala bevis. På detta sätt kan man i alla fall lösa problemet och stoppa upp inkräktarna.

Jobba med digitala brott

Det är intressant att se hur intresset för att jobba mot cyberbrott har ökat. När nya utbildningar erbjuds är det flera hundra mer sökande än det finns platser. Förhoppningsvis kan de utöka programmen så att allt fler lär sig mer om informationssäkerhet. Kontakta en digital forensiker på Ibas.

Dessa utbildningar kan vara bra både i förebyggande syfte samt för att hitta bevis och sätta dit de skyldiga. Jag lyssnar som sagt när andra berättar och har hört hur de följer de elektroniska fotspåren. Du tror att du har raderat något men i själva verket finns det alltid några små smulor kvar. Detta gäller också de kriminella som ju annars är relativt duktiga på att sopa igen spåren efter sig. men med den rätta utrustningen så kan man komma åt dem. Computer Sweden skriver i den här artikeln om hur många vill jobba med att lösa cyberbrott.

Ett nytt sätt att jobba

Troligtvis så kommer allt fler utbildningar att startas upp som tar upp frågan om informationssäkerhet. Jag hoppas i alla fall på det. För varje år som går så blir datorer och internet allt viktigare. Dagens generation har ingen aning om hur det var att leva utan Facebook eller streaming. För att inte tala om stenåldern när det inte fanns några mobiltelefoner. Du måste inte vara så lastgammal för att bli betraktad som en av dem. De som levde innan www.

Mycket viktigare än sociala nätverk är det faktum att företag är beroende av nätet och datorer. All data och information ligger här och de flesta affärer tar plats online. Detta sparar mycket tid och pengar men gör även företagen mer känsliga för yttre hot.

Vissa konkurrenter skickar så mycket trafik till andra företag att deras server kraschar. Eller så är det någon anställd som läcker data och skickar den till andra. Ibland så är det inte ens viktigt vad som kommer ut. bara kunderna får höra att företaget inte är helt säkert så vill de inte ha något att göra med dem längre. Allt beroende på bransch och situation. jag har läst om stora koncerner som lidit förlust bara för att kunderna tappade förtroendet för dem.

Criminal handcuffed to bars in jail

Nya utbildningar inom datavärlden

Med alla dessa förändringar så har även skolorna förändrats. Allt fler väljer att studera hur man löser cyberbrott. Rent allmänt så är data och IT något som vuxit till sig något enormt. Själv har jag tagit ett par kurser, men inte kommit så långt som till att bli digital privatdetektiv. Det vill säga jag är ganska långt borta från den nivån. Men jag beundrar de som lyckas hitta fram till ledtrådarna och lösa problemen.

Svenska Dagbladet skriver i den här artikeln om hur det fortfarande finns stor osäkerhet kring hur digitala bevis på sociala medier skall hanteras i domstol. Återigen så är det fråga om ett relativt nytt problem. För inte så länge sedan så fanns det inga sociala nätverk, så därför har man heller inga lagar som direkt rör dem. En del allmänna regler kan tillämpas, men just när det kommer till cyberbrott så måste det nog till nya lagar. Med en tydlig trend och ökat intresse av att lösa dessa brott så kan vi bara vara tacksamma. De som kämpar på den rätta sidan satsar allt på att skydda oss mot intrång.